51 évesen visszatér minden idők egyik legjobb sznúkerese

2020.09.02. 14:34
Nyolc évvel visszavonulása után visszatér minden idők egyik legjobb sznúkerese, a hétszeres világbajnok Stephen Hendry.

Stephen Hendry profi pályafutását a 2012-es világbajnokság után fejezte be: előbb meglökte karrierje 11. maximális (147) brékjét, majd a negyeddöntőben simán kikapott (13:2) honfitársától, Stephen Maguire-től. Nyolc évvel később az 51 éves skót játékos úgy döntött, visszatér a legjobbak közé: a nemzetközi tornákat bonyolító szervezet (WST) szabadkártyát adott neki a következő két idényre.

A „Crucible Királyának” becézett sznúkeres dominálta az 1990-es éveket: nyolc éven keresztül (1990–1998) vezette a világranglistát, hét világbajnoki címet nyert ebben az évtizedben. Az elsőt 1990-ben, 21 éves korában, amivel máig a legfiatalabb vb-győztesnek mondhatja magát.

Pályafutása során 74 trófeát nyert, amivel az örökranglistán második a legendás Steve Davis mögött.

Pontszerző versenyt 36-ot nyert, ami rekordnak számított egészen a múlt hónapig, amikor Ronnie O'Sullivan világbajnoki címével megnyerte 37. pontszerző viadalát, és élre állt a vonatkozó rangsorban.

A skót sznúkeres legutóbbi trófeáját 2005-ben nyerte, akkor a Málta-kupa döntőjében Graeme Dottot győzte le. A világranglistán a 2006–2007-es idényben még élre tudott állni egy rövid ideig. 2012-es visszavonulása óta a szeniorok között versenyez, az idei világbajnokságon elődöntőig jutott. Első versenye visszatérése után a European Masters lesz, amit szeptember 21. és 27. között rendeznek.

„Izgatott vagyok, hogy a következő két idényben újra a legjobbak között versenyezhetek. Nagyon élveztem, hogy újra dákót ragadhattam a szenior vébén, magabiztosabbnak érzem magam. Mindig is hiányzott a versenyek légköre” – mondta a World Snooker Tour honlapjának Stephen Hendry.

Az 51 éves skót játékos mellett szintén szabadkártyát kap Jimmy White, Ken Doherty és James Wattana is.