Dráma a US Openen, kizárták Djokovicsot!

2020.09.06. 22:32 Módosítva: 2020.09.06. 23:08
Az első helyen kiemelt szerb Novak Djokovicsot egy vonalbírónak ütött labda miatt kizárták nyolcaddöntős mérkőzéséről, így véget ért számára az amerikai nyílt teniszbajnokság.

A férfi verseny első számú favoritja a spanyol Pablo Carreno-Busta elleni nyitó szettben riválisa 6:5-ös vezetésénél, a 11. játék végén

dühében elütötte a labdát, amely torkon találta az egyik vonalbírót, akit el is kellett szállítani a helyszínről.

Az eset után hosszú vita kezdődött, a szerb sztár a mérkőzésvezetővel és a verseny első emberével közel tíz percig tárgyalt, majd tudomásul vette, hogy a szabályoknak megfelelően kizárják.

Az eset  különösen azért bosszantó, mert Djokovics ezzel a meggondolatlan cselekedetével hagyott elúszni egy olyan Grand Slam győzelmet, amire a papírforma szerint komoly esélye volt.

Djokovics a tornán már eddig is szolgáltatott okot a kizárásra. Az amúgy igen szigorúan vett karantént sem tartotta be, hiszen külön villában lakott, nem pedig a kijelölt szállodában a többi versenyzővel.

A meccsbüntetést egyébként igen ritkán alkalmazzák a szervezők. Serena Williams is megúszta enélkül, pedig ő egyenesen halállal fenyegette az egyik vonalbírót a Kim Clijsters elleni elődöntőben néhány évvel ezelőtt.

Nemrégiben a tavalyi US Open-döntős, az orosz Danyiil Medvegyev kapott meccsbüntetést, amikor a mérkőzésvezető rasszistának minősítette az egyik megnyilvánulását. Medvegyev ugyanis az ellene hozott ítélet után így fakadt ki a színes bőrű mérkőzésvezetőre: Mi van, ti barátok vagytok? (Ellenfele szintén afroamerikai volt).

Novak Djokovics – aki idén egészen mostanáig mind a 26 meccsét megnyerte – 18. Grand Slam-diadalára készült New Yorkban, ahol karrierje során háromszor hódította el a US Open trófeáját.