Déjá vu: a franciák ismét 4–2-re győzték le a horvátokat

2020.09.08. 22:44
A labdarúgó Nemzetek Ligája második fordulójának keddi játéknapján a világbajnok francia válogatott Párizsban 4–2-re legyőzte Horvátországot, Portugália pedig Cristiano Ronaldo két bombagóljával nyert Svédország ellen.

  

A két évvel ezelőtti vb-döntő után először találkozott egymással Franciaország és Horvátország. A moszkvai fináléhoz képest a franciáknál és a horvátoknál is négy játékos kezdett az akkori kezdőcsapatból.

Paul Pogba és Kylian Mbappé koronavírussal fertőződött meg, így rájuk nem számíthatott Didier Deschamps szövetségi kapitány, bár utóbbi valószínűleg amúgy sem lépett volna pályára, mert a szombati, svédek elleni találkozón bokasérülést szenvedett.

Ami a mérkőzést illeti, a 16. percben egy szöglet után Dejan Lovren szerzett vezetést az aktívabban kezdő vendégeknek.

A franciák a félidő vége felé egy sebességi fokozattal feljebb kapcsoltak, és fordítottak: előbb Antoine Griezmann szerzett gólt, majd Anthony Martial lövése pattant vissza a kapufáról Dominik Livakovicra, onnan pedig a kapuba – öngól.

Az 55. percben a szünetben csereként beálló Josip Brekalo kapott remek indítást Mateo Kovacictól, a Wolfsburg játékosa pedig áthámozta magát két francia védőn, majd megszerezte első gólját a válogatottban, ezzel 2–2-re módosult az eredmény.

Csereként pályára lépett a 17 éves Eduardo Camavinga is, ami azért nagy szó, mert a nemzeti csapatba 1932 óta most először kapott meghívót 18 év alatti játékos, azzal pedig, hogy szerephez is jutott a Rennes futballistája, a francia válogatott történetének második legfiatalabb pályára lépő játékosa lett. Legutóbb 106 éve, 1914-ben játszott nála fiatalabb játékos (Maurice Gastiger) a francia csapatban.

És ha már első gólok: tíz perccel később Dayot Upamecano is megszerezte első találatát a válogatottban, ezzel ismét a franciáknál volt az előny. A Leipzig játékosa Griezmann szöglete után fejelt a horvát kapuba. Olivier Giroud még értékesített egy tizenegyest, ezzel bebiztosította Franciaország győzelmét.

A végeredmény 4–2 lett, csakúgy mint a 2018-as vb-döntőn, így a horvátok továbbra is nyeretlenek a francia válogatottal szemben.

A csoport másik meccsén a regnáló Európa-bajnok portugál csapat Cristiano Ronaldóval a soraiban nyert 2–0-ra a svédek otthonában. Gustav Svensson a 44. percben megkapta a második sárga lapját, így a kiállítás sorsára jutott, az ezt követő szabadrúgást pedig a Juventus 35 éves sztárja irgalmatlanul bevarrta a jobb felső sarokba.

Ez volt Cristiano Ronaldo 100. gólja a portugál válogatottban.

A csapatkapitány nem érte be ennyivel, a második félidőben is lőtt egy bombagólt, ezzel 2–0-ra nyertek a portugálok.

Az A-divízió 2. csoportjában Izland a 11. percben megszerezte a vezetést Belgium ellen, de Axel Witsel és Michy Batshuayi góljával a 17. percben már a belgáknál volt az előny. A második játékrészben Batshuayi ismét betalált, mellette Dries Mertens és Jérémy Doku is eredményes volt, így végül 5–1 lett a végeredmény.

Ebben a csoportban Dánia–Anglia mérkőzést rendeztek egy időben, ott gól nélküli döntetlennel ért véget a meccs.

NEMZETEK LIGÁJA
2. FORDULÓ
A-DIVÍZIÓ
2. CSOPORT
Dánia–Anglia 0–0
Belgium–Izland 5–1

3. CSOPORT
Svédország–Portugália 0–2
Franciaország–Horvátország 4–2

C-DIVÍZIÓ
1. CSOPORT
Luxemburg–Montenegró 0–1
Ciprus–Azerbajdzsán 0–1

2. CSOPORT
Örményország–Észtország 2–0
Grúzia–Észak-Macedónia 1–1

D-DIVÍZIÓ
2. CSOPORT
San Marino–Liechtenstein 0–2