Egy szezon a szakadék szélén – a Denver Nuggets példátlan kötéltánca

GettyImages-1228498155
2020.09.15. 16:40
Az idősebb kosárlabda-szurkolók talán emlékeznek a minden idők legjobb sportkönyveként számon tartott A Season on the Brink – Egy szezon a szakadék szélén című munkára John Feinstein, a Washington Post újságírója tollából, amely az Indiana University kosárcsapatának 1985–1986-os idényét követte végig testközelből. A Denver Nuggets NBA-gárdáról nyugodtan lehetne könyvet írni ugyanezzel a címmel, mert amit Nikola Jokićék bemutatnak, az példátlan a kötéltánc műfajában.

Kezdjük a lényeggel: az NBA nyugati csoportjának elődöntőjében a Denver Nuggets 111–98-ra legyőzte a második kiemelt Los Angeles Clippers együttesét. Ez már önmagában sem természetes, az pedig még kevésbé, hogy ezzel 33-ra alakult a négy nyert meccsig tartó párharc állása. A java azonban csak most jön.

A Sziklás-hegységbeli gárda az első csapat lehet az NBA 1946 óta íródó történelmében, amely ugyanabban a rájátszásban kétszer is fordítani tud 1–3-as állásról.

Egyszer már sikerült az első körben a Utah Jazz ellen, most a főcsoport elődöntőjében a Clippers ellen is megtörténhet a csoda. (Hogy az ilyesmi tényleg csodaszámba megy, azt 2016-ban tapasztaltuk meg, amikor a Cleveland Cavaliers a történelemben először volt képest 1 3-ról döntőt nyerni, méghozzá a Golden State Warriors ellen.)

A vasárnap éjszakai, floridai meccsen 22 perccel a befejezés előtt 19 ponttal vezetett a Clippers, de hogyan?! Egy perc 41 másodperc pergett le a harmadik negyedből, amikor Paul George blokkolte Jamal Murray, a Nuggets egyik legjobbja ziccerét, majd megiramodott a labdával, és bevágta a triplát.

Ezzel lett 68 49, game over. 

Hitték George-ék. De nem így történt. A demoralizáló blokktól és az azt követő sikeres triplától nemhogy nem roppant össze a Denver, hanem ellenkezőleg: megtáltosodott. A negyed hátralévő részét 28–11-re megnyerte, 77–79-cel fordult az utolsó tizenkét percre, majd az újrakezdés után azonnal átvette a vezetést, és már nem is adta ki a kezéből, 11198-ra simán győzött. Az utolsó 22 percet 6230-ra hozta. 

A csendes szerb óriás, a 213 centis, 115 kilós Nikola Jokics vezérletével. A zombori kosaras 34 pontot, 14 lepattanót és 7 gólpasszt gyűjtött.

Ő jelenleg az NBA egyik legjobb centere, s minden idők legjobban passzoló középjátékosának tartják, a centerek között senkinek sincs annyi tripla-duplája, mint neki. 

És még csak 25 éves. Jellemző, mennyire lebecsülik odaát az európai kosarasokat, hogy a 2014-es drafton csak a második körben kelt el, negyvenegyedikként. 

A Nuggets élvezi, amikor a kiütés szélén áll. A Jazz ellen 1–3-as állásnál az ötödik meccs harmadik negyedében 15 ponttal vezettek Rudy Gobert-ék. Onnan is sikerült kikapniuk. A Clippers az ötödik mérkőzésen 16 pontos előnyt fecsérelt el. 

Azt mondtam a srácoknak a vasárnapi összecsapás előtt, hogy csak egyetlen dologra figyeljenek: próbálják jól érezni magukat, élvezzék a járékot. A piilanatnyi állás nem fontos, az eredmény majd úgyis magától jön

– mondta Michael Malone, a Nuggets edzője. 

Hát jött is.

A denveriek menetelése teljesen valószínűtlen. Amikor két hónapja megérkezett a csapat a floridai buborékba, összesen nyolc játékossal tudott számolni Malone. A többi vagy koronavírusos volt, vagy sérült. Aztán szép lassan összeállt a garnitúra. Most pedig egyetlen győzelemre van a főcsoportdöntőtől, ahol a Los Angeles Lakers vár rájuk. 

A Clippers elleni hetedik összecsapás időpontja magyar idő szerint szerda hajnali 3 óra, a meccset a Sport 1 közvetíti. 

(Borítókép:  Michael Porter Jr., a Denver Nuggets játékosa kezében a ladbával az LA Clippers elleni mérkőzésen. Fotó: Garrett Ellwood / Getty Images Hungary)