Már dolgoznak az ötvösök a Lakers aranygyűrűin

2020.10.03. 09:55
Amikor nem sokkal a kezdés előtt kiderült, hogy a Miami Heat három legjobb kosarasa közül ketten – az All-Star center Bam Adebayo és a szlovén Európa-bajnok Goran Dragic – sérülés miatt kihagyják az NBA-döntő második mérkőzését, már sejteni lehetett, hogy minden idők talán legegyoldalúbb fináléja folytatódik. Így is történt, izgalommentes meccsen 124-114-re nyert a Los Angeles Lakers, és félúton van a franchise tizenhetedik bajnoki címe felé, amellyel utoléri a Boston Celtics csapatát.

Bár 8-6-ra még a toldozott-foldozott összeállításban parkettre lépő Heat vezetett, utána azonban LeBron James és Anthony Davis beindította a kaliforniai gőzhengert, amely csak akkor lassított egy kicsit, amikor a liga jelenlegi két legjobb játékosa közül valamelyik leült a padra szusszanni egyet. Az egész meccsen mindössze 53 másodpercig vezetett a Miami, az eddigi két mérkőzés 96 percéből pedig 10 perc 44 másodpercig, ami akár elég is lehetett volna, ha az a mérkőzés végén van. De nem ott volt...

James 33 pontot dobott, Davis 32-t az Orlando melletti AdventHealth Arenában – az oly sokat emlegetett „buborékban„, de úgy, hogy első 15 kísérletéből 14 jó volt.

Ez a két sztár elképesztő módon uralja a döntőt,

eddig két meccsen 124 pontot szereztek a Lakers 240 pontjából, ami 51,7 százalék, a két zseni dominanciája emlékeztet a Shaquille O'Neal, Kobe Bryant kettős vagy a Michael Jordan, Scottie Pippen duó teljesítményére a kétezres évek fordulójának Los Angeles Lakerséből vagy a kilencvenes évek Chicago Bullsából.

Mi nem csak szimplán győzni akarunk. Be karunk vonulni az igazán nagyok közé – nyilatkozta LeBron James a meccs után, némiképp öntelten.

Az mindenesetre tény, hogy James és Davis az első Lakers-duó a döntők történetében Shaq és Kobe óta, akik mindketten túllépték a 30 pontos határt. 

Az is tény, hogy James csapatai – a Cleveland Cavaliers, a Miami Heat és a Lakers – még sohasem veszítettek 2-0-ás állásról. Eddig 23-0 a mérlegük a playoffban 2-0-ás vezetésük után. Pár nap múlva 24-0 lesz, erre nyugodtan lehet fogadni. Pontosan ezt a magabiztosság-érzést próbálta valamelyest eloszlatni Frank Vogel, a Lakers edzője, felélesztve az elaludni látszó veszélyérzetet.

Még nem vagyunk ott. Még hosszú az út a negyedik győzelemig. A Heat nagyon makacs csapat, sohasem adja fel – mondta a tréner. 

A mérkőzés legszebb jeleneteit érdemes felidézni

A harmadik mérkőzést hétfő hajnalban fél kettőkor játsszák, a meccset közvetíti a Sport 1 televízió.

Los Angeles Lakers–Miami Heat 124-114 (29-23, 39-31, 35-39, 21-21)

Lakers: Davis 32, James 33, Howard 6, Green 3, Caldwell-Pope 11. Csere: Morris 6, Kuzma 11, Rondo 16, Caruso 6.

Heat: Butler 25, Crowder 12, M. Leonard 7, D. Robinson 9, Herro 17. Csere: Olynyk 24, Iguodala 7, Nunn 13.