Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Végső búcsút vettek Tauber Zoltántól, az első magyar paralimpiai bajnoktól

2020.10.20. 12:19

A Farkasréti temetőben kedden kísérték utolsó útjára Tauber Zoltánt, Magyarország első paralimpiai bajnokát, aki 86 éves korában, három héttel ezelőtt hunyt el.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédében kiemelte: Magyarország első paralimpiai bajnokának az élete példa arra, hogy a test lehet gyenge, de attól a lélek még lehet erős.

A kettő harmóniája így helyreállhat, és olyan sikereket mutathat fel, ami az emberi helytállásnak, példamutatásnak örök záloga. Köszönettel tartozunk a sorsnak, hogy Tauber Zoltán közöttünk élt, láthattuk őt, és követhetük sikereit, helytállását.    

A miniszter úgy fogalmazott: az ókori olimpiák hőseire emlékeztette Tauber Zoltán, azokra az időkre, illetve időszakokra, amikor a háborúk és a fegyverek is elhallgattak, így

nem maradt semmi más, mint az emberi nagyravágyás, teljesítmény és példamutatás.     

Tauber Zoltán 1945-ben, 11 évesen veszítette el mindkét alkarját, amikor lövedékeket szerelt szét, és egy kézigránát felrobbant a kezében. Egy gyermekotthonban tanult meg pingpongozni, ott vált versenyzővé. Tauber 1976-ban, a Torontóban megrendezett V. paralimpiai játékokon szerezte meg Magyarország történetének első paralimpiai aranyérmét, az akkor 42 éves sportoló az egyéni asztalitenisz-versenyben végzett az első helyen.   

Az eredményhirdetést követő napokban – szovjet politikai nyomásra – a magyar delegáció elhagyta a paralimpiai falut és hazarepült, így a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) az akkori szabályokra hivatkozva nem ismerte el a magyarok eredményeit. 

Paralimpiai bajnoki címét hivatalosan csak negyven év elteltével kaphatta meg.    

Tauber 1970-ben alapítója volt a Halassy Olivér Sport Clubnak, az első hazai mozgássérülteket segítő sportegyesületnek, amelynek alapítási napja (február 22.) 2018 óta minden esztendőben a magyar parasport napja.    

(MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport