A darts lelke nélkül kezdődik a világbajnokság

GettyImages-1193990302
2020.12.15. 06:00
Ma kezdődik a 2021-es PDC-dartsvilágbajnokság, az év utolsó nagy sporteseménye. A körítés rendhagyó, egyelőre úgy tűnik, december 27-től naponta legfeljebb ezer nézőt engednek be a londoni Alexandra Palace-ba, a drukkerek pedig nem viselhetnek kosztümöket, és tilos a szokásos rigmusok éneklése is.

A koronavírus-járvány a dartsra is hatással volt, igaz, jóval kisebb mértékben, mint a többi sportágra. Dartsozni viszonylag egyszerű, kell hozzá egy tábla és három nyíl, és máris indulhat a buli. Így volt ez tavasszal is, a PDC megszervezte a Home Tourt, a játékosoknak az otthonukat sem kellett elhagyniuk ahhoz, hogy mérkőzést játszanak. A szervezet és a legjobb sportolók anyagilag nem szenvedtek nagy károkat.

Jól jártak, legalábbis gazdaságilag, a járvány ugyanis inkább az amatőr és félprofi dartsosokat sújtotta. A legjobbak rengeteget tudtak foglalkozni magukkal, az edzéssel, sok verseny nem maradt el, a PDC robogott tovább

– fogalmazott az Indexnek Székely „Penge” Pál 20-szoros magyar bajnok.

Különleges hangulata van egy normál körülmények között megrendezett dartseseménynek, egy 180-as körnél ordítanak a szurkolók, egy várva várt kilencnyilasnál pedig egyenesen megőrülnek. Daryl Gurney bevonulásánál eksztázisban éneklik a Sweet Caroline című számot, Peter Wrighttal, a mezőny egyik legnagyobb showmanjével pedig sokan együtt táncolnak. Van, akinek rengeteget segít a nézők jelenléte, de vannak olyan játékosok is, akik nem bírják annyira a nyomást. Kérdés, kinek kedvezhet a jelenlegi szituáció.

A szervezet tudatosan foglalkozott a mesterséges hangulatteremtéssel is. Nem maradt el sok verseny, igaz, a legtöbbet nézők nélkül rendezték meg, de különböző hangeffektekkel. A játékosok hozzá tudtak szokni a kisebb közönséghez és a nagy őrjöngés nélküli mérkőzésekhez is

– mondta a magyar ranglistát vezető játékos.

A regnáló világbajnok Peter Wright nemrég úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy borzalmasan érezte magát a karantén alatti időszakban, már-már depresszióval küzdött és alig várja, hogy ismét nézők előtt dobáljon.

A brit kormány hétfői járványügyi bejelentése után a PDC közleményben jelezte, hogy december 16 és 23 között nézők nélkül rendezik meg az eseményt.

A nyitó napon még lehetnek szurkolók a helyszínen, a döntést pedig december 23-án vizsgálják felül. Egyelőre a december 27-i játéknapra lehet még belépőjegyeket vásárolni.

Az Alexandra Palace-ban egyébként kötelező lesz a maszkviselés is, az evés-ivás ez alól kivétel. A büfénél sorban állás nem lesz, ugyanis egy applikáció segítségével telefonon keresztül lehet majd rendelni az asztalokhoz.

Sok játékos dob magas átlagot, olyanok is, akik tavaly adósak maradtak a jó teljesítménnyel. Így volt a Home Tour nevezetű sorozatban is, eleinte az átlagok nem pörögtek, meg kellett szokniuk a játékosoknak a helyzetet. Aztán jöttek a nagyobb dobások, majd a színpadi meccsek, de közönség nélkül. Az elején alatta voltak az átlagok, de a következő versenyeken már egyre jobbak és jobbak voltak a játékosok.

A fogadóirodáknál Michael van Gerwen a legesélyesebb, Gerwyn Price a második, a címvédő Peter Wright a harmadik a sorban.

Előkelő, ötödik helyet foglal el a listán a portugál José Oliveira de Sousa is, aki Székely Pál szerint meglepetést is okozhat.

Ez lehet az a vb, ahol valóban sok esélyes lehet. José Oliveira de Sousa meglepetést okozhat, hihetetlen magas szintű játékot produkált a Grand Slam of Dartson, amelyet meg is nyert. Magas átlagokat dobott, jól kiszállózott, komoly esélyessé léphet elő a vb-n is. A formaidőzítése különösen jól jöhet neki. Peter Wright is esélyes, és bár egész évben jól játszott, nem mindig a legmagasabb szinten. Glen Durrant szereplésére is érdemes lesz odafigyelni, neki is jó éve van, nem véletlenül nyerte meg a Premier League-et. Természetesen Michael van Gerwent sosem lehet leírni, Simon Whitlock is parádésan játszik az utóbbi időben, tényleg sokan vannak, akik odakerülhetnek, Gerwyn Price-t is meg kell említenem.

A dartsvilágbajnokságot hazánkban a Sport Tv közvetíti. A torna december 15-én kezdődik és január 3-án ér véget.

Az idei világbajnokságon két női dartsozó is táblához áll: Lisa Ashton ellenfele Adam Hunt lesz az első körben, míg Deta Hedmané Andy Boulton.

(Borítókép: A 2020-as világbajnokság nézői. Fotó: Alex Burstow / Getty Images Hungary)