Nyugdíjba ment a legenda, történelmet írt a csapat

2021.01.09. 08:24 Módosítva: 2021.01.09. 12:29
Fred Kast olyan nélkülözhetetlen kelléke volt az utolsó 57 évben a Golden State Warriors kosármeccseinek, mint a palánk vagy a gyűrű. A 82 éves jegyzőkönyvvezető (scorekeeper) pénteken visszavonult, de utolsó munkanapja egyszersmind az egyik legemlékezetesebb marad, mivel imádott csapata 22 pontos hátrányból fordítva 115-105-re legyőzte a bajnokesélyes Los Angeles Clipperst. Steph Curry újra nagyot alkotott, 38 pontot – benne 9 triplát – és 11 gólpasszt rögzített tőle a számítógépben Tom Kast élete utolsó ügyeletében.

Elvis Presley would be 85 today but Steph Curry was the King tonight!

Ezekkel a szavakkal zárta le a Los Angeles Clippers–Golden State Warriors NBA-mérkőzést (az NBA-ben a vendégcsapatot írják előre) a TNT tévécsatorna riportere, és bár egy évet tévedett – Elvis 1935. január 8-án született, tehát 86 éves lett volna pénteken –, abban viszont igaza volt, hogy ezen a feledhetetlen estén tényleg a Warriors 32 éves csapatkapitánya volt a Király. Mert bár a minap 62 pontos karriercsúcsot ért el Curry, azt „csak” a Portlandnek dobta, most viszont a határozott bajnokesélyesnek számító, Kawhi Leonarddel és Paul George-dzsal felálló Los Angeles Clippers volt az áldozat.

Amely – és ettől kezdve számít példátlan bravúrnak a győzelem – tizenöt perccel a lefújás előtt még 22 ponttal vezetett, Leonard két sikeres büntetőjével 85-63 volt az állás, amikor már csak 3 perc 15 másodperc volt hátra a harmadik negyedből. 

Na, ekkor olyasmi történt, amire senki sem számított. A hátra lévő időben 52-20-ra megverte a Warriors a Clipperst. 

Curry hármasa indította a feltámadást, az ellentámadásnál Lou Williams eladta a labdát, és ettől kezdve szinte végig ez ment. Hazai kosár, vendéghiba. Valahogy így:

„A védekezésünk. Ez volt a fordítás titka, persze Steph fantasztikus játéka mellett. Azzal tudtunk felállni a padlóról, hogy újra meg újra rossz dobásokba kényszerítettük őket. Általában ketten fogják Curryt, ezáltal tér nyílik nekünk, kiegészítő embereknek, és mi igyekszünk is kihasználni a lehetőséget. Nem adtuk fel egy pillanatra sem, elkaptuk a ritmust, így győztünk”

Mindezt a másodéves bedobó, Eric Paschall mondta, aki 12 ponttal járult a sikerhez, Andrew Wiggins 16-tal, de a hős megint csak Curry volt, dacára annak, hogy fájlalta a bal bokáját, és kétséges volt, hogy egyáltalán tud-e játszani. Hát tudott... 14 triplakísérletéből kilenc célba ért. E pillanatban 5/4 az idénykezdet előtt a Klay Thompson Achillesín-szakadása miatt temetett Golden State mérlege, és hogy mennyire meghatározó Curry játéka, arra itt a bizonyíték: amikor legalább 30 pontot dobott, akkor mind az öt meccsüket megnyerték, amikor 30 alatt maradt, akkor mind a négyszer kikaptak. 

Curry mellett a meccs másik hőse egy 82 éves férfiú volt, Fred Kast, a házigazda jegyzőkönyvvezetője. Az úriember 1964 óta a Warriors valamennyi hazai mérkőzését olyan helyről nézte végig, amiért másnak legalább ezer dollárt kell fizetnie alkalmanként: a pálya széléről. Az öregúr most nyugdíjba vonult, a pénteki volt a búcsúmeccse. Akkora legenda volt, mint Johnny Most, a Boston Celtics szpíkere, vagy Chick Hearn, a Lakers helyszíni műsorközlője – sajnos, már egyikük sem él. 

„Azt hiszem, ez a megfelelő pillanat arra, hogy visszavonuljak. Olyan volt ez az 57 év, mint egy hosszúra nyúlt, megvalósult álom” – búcsúzott Kast. 

Steph Curryék a meccs előtt még egy ziccert is dobattak az idős úrral, aki nem is hibázott.

E csaknem hat évtizedben Kast közvetlen közelről élvezhette olyan oaklandi legendák játékát, mint Wilt Chamberlain, Rick Barry, Chris Mullin, Baron Davis, Steph Curry, Kevin Durant vagy éppen szegény sérüléséből lábadozó Klay Thompson. Kast asszisztál nem kevesebb, mint 20 edzőváltáshoz, 23 playoff-szerepléshez és a franchise mind a négy bajnoki címéhez, miközben az ősrégi Cow Palace-tól a San Francisco Civic Auditoriumon és az Oracle Arenán keresztül a mostani csarnokig, a Chase Centerig a klub összes otthonában vezette a jegyzőkönyvet és drukkolt a kedvenceinek.

És még fizetést is kapott érte...