Megperzselte női pólósainkat a görögtűz

GettyImages-1297429153
2021.01.21. 15:28 Módosítva: 2021.01.21. 17:51
Igaz, hogy nem osztott, nem szorzott, de azért fájdalmas volt nézni, hogy Görögország simán, 8–5-re legyőzte a magyar női vízilabda-válogatottat Triesztben, az olimpiai selejtezőtorna harmadik fordulójában. Ezzel második helyen végzett Bíró Attila szövetségi kapitány csapata a csoportban, pénteken Franciaország lesz az ellenfél a negyeddöntőben, szombaton pedig, ha megverjük a franciákat, valószínűleg a házigazda olaszok az elődöntőben.

Az előzmények, pusztán számszaki alapon, magyar győzelmet vetítettek előre a csoportdöntőn, mivel a mieink a két gyengécske ellenfelet, Izraelt és Kazahsztánt összesítésben 42 góllal verték, míg a görögök „csak” 27-tel, de gyorsan kiderült a csoportdöntőn, hogy ez mit sem számít.

Az első gólt Szűcs Gabriella szerezte, miután bepöckölte a Keszthelyi Rita lövése nyomán kipattanó labdát, és ekkor rémálmainkban sem gondoltuk volna, hogy többé nem vezetünk a mérkőzésen. Elefteria Plevritu révén a görögök gyorsan egyenlítettek, 1–1-es eredménnyel zárult az első negyed, majd a második játékrészt ugyanő nyitotta meg ötméteresből. Ezt még Vályi Vanda kiegyenlítette, de ettől kezdve leblokkolt a magyar válogatott. A két Plevritu – Elefteria és Margarita – szórta a gólokat, ketten együtt négyet, és 2–5-nél, majd 3–6-nál elúszni látszott a meccs.

El is úszott, mert Gangl Edina nem remekelt a kapunkban, miközben odaát Diamantopulu élete formáját nyújtotta, 22 magyar lövésből 17-et megfogott! Amikor 8–4-re alakult az állás az utolsó negyedben, már biztos volt, hogy kikapunk, az sem segített, hogy Keszthelyi Rita csak két perccel a vége előtt tudta bedobni első gólját. A vége 8–5 lett, amiben nem is a vereség ténye a rossz, hanem hogy nagyon gyengén játszott a magyar válogatott. 

Pénteken a másik csoport harmadik helyezettjével, a hollandoktól 15-6-ra alulmaradó franciákkal a négy közé jutásért játszunk, majd szombaton jön a legfontosabb mérkőzés, az elődöntő (vélhetően az olaszokkal), amelynek győztese kint van a tokiói olimpián, a vesztes meg várhat további három évet 2024-ig.

NŐI VÍZILABDA
OLIMPIAI SELEJTEZŐTORNA
Görögország–Magyarország 8–5 (1–1, 2–1, 3–1, 2–2)
Gólok: E. Plevritu 3,  Xenaki 2, Cukala, Elefteriadu, M. Plevritu, ill. Vályi, Szücs, Illés, Gurisatti, Keszthelyi

(Borítókép: Marcel ter Bals /  BSR Agency / Getty Images Hungary)