Ausztrália is tervezi olimpikonok beoltását

2021.01.28. 08:33
Ausztrália azt tervezi, hogy a koronavírus-járvány ellen beoltatja a tokiói nyári olimpiára készülő sportolóit - jelentette be csütörtökön Richard Colbeck sportminiszter.

Jelezte, hogy megkapták az illetékes csoport ajánlását, amely szerint az oltási tervbe beleférnek az olimpikonok még a tervezett utazások előtt.

Szerdán a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában tudatta, hogy a szervezet „örömmel fogadta a hírt, hogy a magyar kormány nyitottságot mutat az olimpiai játékokon résztvevők mihamarabbi védőoltására vonatkozó kérésre”.

Az Izraeli Olimpiai Bizottság azt közölte, hogy a tokiói játékokra készülő versenyzőik májusig megkapják a vakcinákat. Dániában április és július között körülbelül 150 sportoló és 200 sportvezető kapja meg az oltást. A Belga Olimpiai Bizottság 400-500 adag oltóanyagot kért kormányától az olimpiára utazó sportolók és a kíséret tagjai számára.

A Brit Olimpiai Bizottság ugyanakkor azt jelezte, hogy még nem került szóba a sportolók beoltása, mert továbbra is az azt tartják elsődlegesnek, hogy „a kiszolgáltatott, idős személyek, illetve a járvány elleni védekezés frontvonalában dolgozók” megszerezzék a védettséget.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke korábban kijelentette, hogy bár a résztvevőket ösztönzik az oltásra, ez nem lesz kötelező.

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke kijelentette, hogy ellenzi a kötelező oltások koncepcióját, és nem tetszik neki az az elképzelés, hogy a sportolók elsőbbséget élvezzenek a kiszolgáltatott emberek, illetve a védekezésben részt vevők előtt.

A koronavírus-járvány miatt tavaly nyárról elhalasztott olimpia a tervek szerint július 23-tól augusztus 8-ig, a paralimpia pedig augusztus 24-től szeptember 5-ig tart.

(MTI)