Barátkozzunk meg a gondolattal: magyar–lengyel Szoboszlai nélkül

AJO 6961
2021.02.25. 12:28
Szoboszlai Dominik, a 2020-as esztendő legjobbnak megválasztott magyar sportolója december 22. óta nem játszott hivatalos mérkőzésen, új klubjában, az RB Leipzigben még nem tudott pályára lépni. A 20 éves támadó középpályás régóta sérült: szeméremcsont-gyulladás gyötri. Bár az érintettek nem nyilatkoznak, a német sajtóból csörgedező hírekből leszűrhető, hogy a magyar válogatottat az Izland elleni Eb-selejtező 92. percében lőtt szenzációs góljával a kontinenstalálkozóra eljuttató klasszis nagy valószínűséggel nem fog játszani mához egy hónapra, március 25-én a Puskás Arénában, a Lengyelország elleni sorozatnyitó vb-selejtezőn.

Esterházy Mátyás, Szoboszlai menedzsere szerda este az M1 aktuális csatornán elárulta, a januártól a német Bundesligában és a Bajnokok Ligájában szereplő lipcsei csapatot erősítő Szoboszlai combsérülés miatti rehabilitációja jól, megfelelő ütemben halad, ám a játékosügynök még nem tudja, mikor játszhat újra a válogatott középpályás.

Akkor vegyük sorra a tényeket.

SZOBOSZLAI LEGUTÓBB DECEMBER 22-ÉN LÉPETT PÁLYÁRA, MÉG A RED BULL SALZBURG JÁTÉKOSAKÉNT, A WOLFSBERGER AC ELLEN 3–2-RE ELVESZÍTETT BAJNOKIN.

Akkor 82 percet kapott Jesse Marsch edzőtől, Patson Daka egyenlítő góljához ő asszisztált, utána Karim Adeyemi váltotta. 

Ezek után honfitársunk részt vett Lipcsében az átigazolást megelőző orvosi vizsgálaton, majd december 17-én az RB Leipzig hivatalos honlapján jelentette be, hogy a magyar klasszis aláírt a lipcsei klubhoz, a hírek szerint 20 millió euróért. 

Akkor még szó sem volt a sérülésről, az első hírek arról szóltak, hogy január 2-án még nem léphet pályára a Stuttgart elleni idegenbeli bajnokin, de 9-én, amikor a Borussia Dortmundot fogadja a Leipzig, Julian Nagelsmann edző már számíthat a magyar fiatalember játékára.

Csakhogy január 5-én egy lipcsei sajtóbeszélgetésen érkezett a hideg zuhany, ahogy az MTI jelentette: combközelítő izmának sérülése miatt még nem mutatkozhat be új klubjában, a Bundesliga második helyén álló RB Leipzigben a magyar válogatott Szoboszlai Dominik.

A 20 éves futballista elmondta, hogy ezzel a problémával már Salzburgban is küzdött, hosszabb ideje fájdalomcsillapítók segítségével játszott.

Előre tekintek, és amilyen gyorsan csak lehet, vissza akarok térni a pályára

– nyilatkozta akkor.

Egy nappal később az rblive.de már azt írta, hogy a 2021-es év rossz hírrel köszöntött Szoboszlaira és az RB Leipzigre.

Combközelítőizom-sérülése miatt legkorábban február elején kapcsolódhat be a csapatedzésekbe, és legkorábban február végén/március elején mutatkozhat be új klubjában.

A cikkben arról is szó esett, hogy egy Franz Leberbauer nevű specialista fogja kezelni a játékost. Illetve, kezelte volna, mert – megint csak az rblive.de szerint – a klubnál drágállták a kezelést, és inkább visszaküldték Szoboszlait Thalgauba, a Red Bull edzőközpontjába, hogy ott lábadozzon.

Szoboszlai saját elmondása szerint hosszú ideje fájdalomcsillapítóval játszott Salzburgban, és nem is keveset. Egyetlen salzburgi mezőnyjátékos sem játszott több percet (22 meccsen 1657), mint a 20 éves játékos. 

Az RB Leipzig az rblive.de információi szerint tudatában volt a problémáknak a klubváltáskor. De mivel Szoboszlai ötéves szerződést írt alá, a klub időt szakít arra, hogy talpra állítsa az Európa-szerte keresett tehetséget.

Ekkor már nyilvánvaló volt, hogy február 16-án, a Puskás Arénában nem léphet pályára Szoboszlai az RB Leipzig–Liverpool Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőn. Egy nappal a meccs előtt tette ki az Instagramra mindmáig utolsó bejegyzését, a következő szöveggel:

Good luck to you guys tomorrow in Budapest… this arena already gave so much to us. Hope you come back with a win. Azaz: Sok szerencsét, fiúk holnap, Budapesten! Ez az aréna annyi mindent adott nekünk. Remélem, győztesen tértek haza!

Szoboszlai nem lehetett ott a Puskás Arénában társaival, akik 2–0-ra ki is kaptak a Premier League címvédőjétől. (Stefan Krause, a Bild munkatársa a meccs után azt mondta, Szoboszlaival biztosan nem szenvedett volna vereséget a Lipcse...)

Az rblive.de február 15-én arról írt, hogy Szoboszlai immár visszatért Ausztriából, és az RB Leipzig edzőközpontjában, a Cottawegen végzi a rehabilitációt.

Továbbá kiderült, hogy Julian Nagelsmann vezetőedző a március 10-i, Liverpool elleni BL-visszavágón sem számíthat a magyar középpályásra.  

Azóta eltelt tíz nap, és úgy hírlik, Szoboszlai még mindig nem tud edzeni, sérülése jóval lassabban gyógyul a vártnál.

Jelen pillanatban kevéssé valószínű, hogy az egy hónap múlva esedékes, Lengyelország elleni első vb-selejtezőn pályára léphet Marco Rossi válogatottjában.

Ha így történik, akkor az komoly csapás a csapatra, egyszersmind továbbjutási esélyeinkre, hiszen a csoportban az angolok kiemelkedőnek tűnnek, és a második hely megszerzéséhez a papírforma alapján a lengyeleket kellene magunk mögé utasítani. 

Szoboszlai tehát nyilvánvalóan kulcsjátékos, de nem nélkülözhetetlen; amikor koronavírus-problémák miatt a Leipzig nem engedte el őt a Szerbia–Magyarország (október 11.) és az Oroszország–Magyarország (október 14.) Nemzetek Ligája-mérkőzésekre, nélküle is megoldották Willi Orbánék a feladatot, ahogy november 15-én itthon a szerbek ellen is, és megnyerték a csoportot.

Marco Rossi természetesen rendelkezik B tervvel legdrágább játékosa pótlására, Kalmár Zsolt játéka kerülhet előtérbe az irányító posztján. 

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)