Koronavírusban meghalt az olimpiai bajnok Igaly Diána

GettyImages-51190978
2021.04.09. 09:22

Kedden számoltunk be róla, hogy Igaly Diána kórházba került koronavírussal. Akkor a család közleményében azt írta, hogy a sportoló nem érezte jól magát, így elővigyázatossági okokból kórházba vonult. Fia úgy fogalmazott, hogy bár az egész családjuk kényesen ügyel a rendszeres fertőtlenítésre, a maszkviselésre és a biztonságos távolságtartásra, mégis sokakhoz hasonlóan a sportlövő is elkapta a koronavírust.

Állapota azonban nem javult, péntek reggel Sinka László, a Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkára az MTI-nek megerősítette, hogy Igaly Diána elhunyt. 56 éves volt.

Gyászol a magyar sportlövészet, pótolhatatlan veszteség érte a sportágunkat, 56 éves korában elhunyt Igaly Diána. A Magyar Sportlövők Szövetségének alelnöke, olimpiai, világ- és Európa-bajnok hosszas küzdelem után feladta a harcot a koronavírussal szemben. A sportág egyik legendája Sydney-ben olimpiai bronzérmes, Athénban olimpiai bajnok, emellett négyszer volt világbajnok, hatszor Európa-bajnok, világversenyeken 32 alkalommal állhatott dobogóra. Ötször volt az év sportlövője, 2019-ben életműdíjat kapott a Magyar Sportlövők Szövetségétől. Igaly Diánát a Magyar Sportlövők Szövetsége saját halottjának tekinti – írta a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a szövetség.

Igaly Diána 1965. január 31-én született Budapesten, édesapja, Igaly József szintén válogatott sportlövő volt. Igaly Diána az egyik legsikeresebb magyar sportlövő volt: 2004-ben Athénban olimpiai bajnok lett, négy évvel korábban Sydney-ben bronzérmes. Négyszeres világbajnok: kétszer egyéniben, kétszer csapatban állhatott a dobogó tetejére. Európa-bajnokságot ötször nyert, a magyar bajnokságon 22-szer nem talált legyőzőre. Vébéken 11-szer, Eb-ken 13-szor állhatott dobogóra.

2009-ben és 2010-ben nem versenyzett, 2011 februárjában bejelentette visszatérését. Előbb a pekingi kvótaszerző világkupán, majd a belgrádi világbajnokságon sem tudta kiharcolni az olimpiai részvételt. 

Tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának, a Magyar Sportlövők Szövetségének alelnöke, a koronglövő szakág vezetője volt. Hatszor választották meg az év magyar sportlövőjének, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét (2004), Athén díszpolgára volt.

(Borítókép: Igaly Diána az athéni olimpián 2004-ben. Fotó:  Chris McGrath /  Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport