A dobógép a fellegekben, Kobe Bryant nyomdokain

GettyImages-1232370968
2021.04.18. 09:43
Steph Curry szombat éjjel 47 pontot szerzett a Boston Celtics–Golden State Warriors NBA-kosármeccsen, de a vendégek még ezzel a szédületes teljesítménnyel sem tudtak győzni, mert a másik oldalon is akadt egy hős a 44 pontot elérő Jayson Tatum személyében. Így a Celtics 119–114-re nyert, de ez nem teszi zárójelbe Curry párját ritkító rekordsorozatát.

Kezdjük a lényeggel: Steph Curry 47 pontot szerzett a Boston Celtics–Golden State Warriors-mérkőzésen, miközben mezőnyből 15/27, triplából 11/19, büntetőből 6/8 volt a mutatója, továbbá leszedett 7 lepattanót, adott 3 gólpasszt, de volt 5 eladott labdája is, ami kicsit sok. Apró szépséghiba: 119–114-re kikapott a kaliforniai gárda, pedig már 16 ponttal is vezetett a második negyed vége felé. 

Currynek ez volt karrierje során a huszadik meccse, amelyiken legalább tíz triplát dobott, a sorban közvetlenül utána következőnek – Klubtársának, a sérüléséből lábadozó Klay Thompsonnak – öt ilyen mérkőzése van...

Ebből is látszik, hogy a 33 éves, 190 centis irányító külön klasszist képvisel az NBA történetében.

De nemcsak ebből látszik, hanem abból is, hogy a szombati volt megszakítás nélkül a tizedik olyan mérkőzése, amelyiken legalább 30 pontot szerzett, és ilyesmire 33 éves kora fölött legutóbb a néhai Kobe Bryant volt képes, az egykori Lakers-sztárnak 2012. december 7. és 26. között sikerült ez a bravúr, afféle karácsonyi ajándékként. 

Íme a Curry-parádé:

Ő Steph Curry, ennyi az egész – kommentálta játékosa sokadik káprázatos produkcióját Steve Kerr, a Warriors mestere, aki maga sem volt egy kutyaütő, hiszen öt bajnoki aranygyűrűt őriz otthon a vitrinben. – De nem egyszerűen a csodás képességeit dicséri ez a teljesítmény. Ott van még az önbizalom, a halálmegvető bátorság, az, hogy nem fél a hibázástól, mert tudja, hogy a következő kísérletnél bedobja. Minden akciónál megpróbálja, és többnyire sikerül is neki. Igazi versenyző. Játékos. Nem tart a kudarctól, bízik a képességeiben, mert megdolgozott az edzéseken azért, hogy bedobja a világ végéről is. Most van a képességei csúcsán, sohasem volt jobb, mint most.

Pedig a negyedik negyedben kifordult Curry bokája, ő azonban rövid szenvedés és fetrengés után felkelt a parkettről, és tovább játszott.

Ez csak a szokásos ficam – fitymálta le a sérülést. – Meglátom, vasárnap hogy viselkedik a bokám, aztán majd kiderül, hétfőn tudok-e játszani Philadelphiában a keleti főcsoport éllovasa otthonában.

Ha nem tud, az baj, mert a most 28/29-es mutatóval álló Warriors Curry nélkül a liga egyik leggyengébb csapata, vele viszont jó eséllyel küzd a rájátszásba kerülésért. 

Curry idényátlaga már 30,7 pont, alig van lemaradva az éllovas washingtoni Bradley Beal (31,0) mögött. Sokak szerint igazságtalanság lenne, ha 2015 és 2016 után nem érdemelné ki harmadik MVP-címét. Persze óriási szezont fut Nikola Jokics (Denver) és Joel Embiid (Philadelphia) is...

(Borítókép: Steph Curry a Boston elleni mérkőzésen 2021. április 17-én. Fotó: Brian Babineau / NBAE / Getty Images)