Mi történik a felülmúlhatatlan dobógép boszorkánykonyhájában?

GettyImages-1149180913
2021.04.26. 08:25
Steph Curry 2015-ben és 2016-ban elnyerte az NBA alapszakaszának MVP-díját, a másodikat példátlan módon egyhangú szavazással. Azaz két egymást követő évben ő volt a világ legjobb kosarasa, 27, illetve 28 éves korában. Eltelt öt év, krisztusi korba lépett, amikor más már a visszavonuláson töri a fejét. Erre ő jobb, mint valaha. Hogyan csinálja?

A legújabb gyöngyszem: hétfő hajnalban 117-113-as győzelem a Sacramento Kings ellen, 37 Curry-pont, 11/21 mezőnyből, 7/14 hármasból, csak a büntetődobásai szokatlanul pontatlanok, miközben a szezonban 82 százalékkal céloz a történelem legjobb büntetőzője, most 11-ből hármat kihagy. Továbbá 7 lepattanó, 4 gólpassz, 1-1 labdaszerzés és blokk. (A hét eladott labdáról most nagyvonalúan feledkezzünk meg.) 

És hosszú idő után először 50 százalék fölé kerül a Warriors, 31 győzelem, 30 vereség a mérlege, megvan az esély a rájátszásba kerülésre a 72 fordulós rövidített szezonban.

Curry hét újabb triplájával 85 hárompontos kosarat szerzett már áprilisban, ami új NBA-rekord az egy hónapban elért triplák terén.

És még ott van a keddi meccs a Dallas Mavericks ellen, ugyancsak a Chase Centerben, ahol legutóbb már 3252 néző volt, továbbá csütörtökön Minneapolisban, szóval, még két mérkőzésen szaporíthatja hárompontosai számát áprilisban.

Curry, aki borítékolhatóan beköltözik a Hall of Fame-be, ha majd egyszer szögre akasztja a csukáját, élete legfantasztikusabb szezonját futja. 31,2 pontos átlagával vezeti a pontszerzők mezőnyét, a közelmúltban 11 mérkőzésen szerzett legalább 30 pontot megszakítás nélkül, hat olyan meccse van ebben az idényben, amikor minimum 10 hárompontos kosarat szerzett – az NBA maradék része csak ötöt, összesen. Az első tíz áprilisi mérkőzésén 40,8 pontot átlagolt, ami pályafutása legmagasabb pontátlaga egy tízmeccses szakaszban.

Két szombattal ezelőtt 47 pontot szórt Bostonban, majd két napra rá 49-et Philadelphiában. Ezzel Michael Jordan óta ő lett az első 33 évesnél idősebb kosaras, aki két, egymást követő meccsen legalább 45 pontot dobott, Jordan mindezt húsz évvel ezelőtt vitte véghez. De nemcsak a pontmennyiség lenyűgöző, hanem az a virtuóz kivitelezés, ahogy Curry ezeket a kosarakat szerzi.

Nem tudom, láttam-e már életemben ahhoz foghatót, amilyen formában mostanában Curry kosarazik – tűnődött Doc Rivers, a Philadelphia 76ers edzője a múlt keddi meccs után. Pedig ő már negyven éve résztvevője az NBA csodálatos cirkuszának, eleinte játékosként, majd edzőként illetve csapatfőnökként. – Ez már nem sport, hanem művészet, amit ő csinál. Még az ellenfélnek is gyönyörűség nézni a játékát.

No de hogyan lehetséges az, hogy egy kétszeres MVP öt évvel a díjnyertes szezonja után, túl a harmincharmadik születésnapján jobb lesz, mint valaha?

Hát így:

1. Új és új trükköket talál ki a védők kijátszására, hogy tiszta dobóhelyzetbe kerülhessen, bárhol a felezővonalon túl.

2. Kigyúrja magát, hogy ne tudják elnyomni, hogy könnyebben eljusson a gyűrű közelébe, és így a korábbinál több alkalommal mehessen a büntetővonalra az ellene szükségszerűen elkövetett szabálytalanságok nyomán. Ez pedig szinte biztos két vagy három pont a történelem leghatékonyabb, szabaddobásait 91 százalékos pontossággal értékesítő büntetődobójának.

3. Mivel hosszú idő óta ez a leggyengébb Warriors, és nincs még egy pontgyáros a csapatban, mint amilyen korábban Kevin Durant vagy Klay Thompson volt, a kosárszerzés oroszlánrésze Curryre hárul, nincs riválisa a csapatban, aki elvenné előle a lehetőségeket. 

Legutóbbi, 2015-2016-os MVP-szezonja óta Curry erősebb és gyorsabb lett, ami szinte hihetetlen ebben az életkorban. Tovább finomította a játékát, apró nüánszokat, trükköket sajátított el. Egész egyszerűen manipulálja a védőket, belekényszerítve őket a faultokba. Minden fejmozdulat, minden keresztátütés (crossover), minden bemozdulás a vállával azt a célt szolgálja, hogy a számára legkedvezőbb pozícióba ügyeskedje magát. Íme egy példa a zsenialitására a az Oklahoma City elleni 42 pontos meccséről:

 Draymond Green hozza fel a labdát. Curry egy testcsellel lerázza őrzőjét, megkapja a labdát Greentől, fejével a gyűrű felé mutat, egy szemmozdulattal megugrasztja az előtte védekező ellenfelét, majd miután másfél másodperc leforgása alatt két védőt elküldött gyufáért, betör a palánk alá. Pánik az ellenfél soraiban, de már túl késő. Ketten is rázuhannak, de ő a jobb kezéből ugrás közben átvarázsolja a labdát a balba, hogy egy fordított ziccerdobással két pontot szerezzen.

Három másodperc az egész varázslat, látszólag pofonegyszerű, de nincs ember, aki utána tudná csinálni.

Még maga Curry is elégedett volna a mérkőzés után, hiszen így nyilatkozott:

Azt hiszem, sohasem voltam még ilyen jó formában. Fizikálisan mindenképpen, és a dobások ritmusát sem éreztem még ennyire, és a játékot sem olvastam ilyen jól.

Oklahomában úgy dobott 42 pontot, és közte 11 triplát, hogy a negyedik negyedet már végigülte, mert akkora volt a Warriors előnye. Ugyan még vissza akart menni a parkettre, hogy megdöntse Klay Thompson NBA-csúcsát, az egy meccsen szerzett 14 hárompontos kosarat, de Steve Kerr edző nem engedte. Hosszú még a szezon, kell az erő...

2016-ban úgy kosarazott Curry, mintha egy másik bolygóról érkezett volna.

Akkoriban meg voltam győződve arról, hogy annál jobban már nem lehet játszani ezt a játékot – állítja Kevon Looney, a Warriors centere, akinek a 2015-2016-os volt az újoncidénye az NBA-ben. – Nemcsak a pontmennyiség, hanem a látvány miatt is. De ahogy mostanában kosarazik Steph, azzal szerintem felülmúlja az öt évvel ezelőtti önmagát. 

Nem csak szerinte. Mindenki szerint. 

Félelmetes, hogy a szorongatott helyzetből eleresztett tripláit is 41,7 százalékos pontossággal dobja. Ez a mutatója 37,5 százalékos volt a 2015-2016-os MVP-idényében. Állíts két védőt Curryre, és ő még így is jobban dob, mint a liga játékosainak 93 százaléka!

De Curry sokkal több, mint egy szimpla dobógép a hármasvonalon túlról. A ziccereinek és a középtávoli dobásainak hatékonyságát is feljebb srófolta, tovább többször megy a büntetővonalra, mint korábban bármikor. 

Curry az elmúlt évtized közepén megelőzte a korát azzal, hogy kiterjesztette a triplák  hatékony  távolságát majdnem a felezővonalig. De ahogy teltek, múltak az évek, a mezőny felzárkózott mellé. James Harden elképesztő mennyiségben zúdította a gyűrűbe a hármasokat, Damian Lillard pedig ugyanúgy képes lett a logóból (vagyis a felezővonal környékéről) a kosárba találni, mint Curry.

Valamit lépni kellett. Idén Curry 31,2 pontos átlagával vezeti a ligát. Az újítás a kosárszerzés módjában van.

Miután 2019-ben befejeződött a Warriors nagy szériája, melynek során öt egymást követő idényben döntőt játszott a csapat, és az ötből háromszor bajnok is lett, Curry leült Brandon Payne erőnléti edzővel, hogy kitaláljanak valamit. Mivel Kevin Durant angolosan lelépett Brooklynba, Klay Thompson pedig az egész idényre kidőlt, nyilvánvaló volt, hogy a korábbinál jóval nagyobb teher fog Stephre hárulni.

Csakhogy a szezon negyedik meccsén Curry eltörte a kezét. 2020. március 5-én ugyan visszatért, de csak egyetlen meccs erejéig, mert beütött a pandémia, a lockdown.

És amikor augusztusban elkezdődött végre a játék Floridában, a    Walt Disney World buborékjában, a pocsék Warriors nem volt ott a rájátszás mezőnyében. Curry azonban úgy döntött, hogy legalább olyan formába hozza magát, mint LeBron james vagy Jannisz Antetokounmpo. És gyakorlatilag beköltözött az edzőterembe, miközben a túlsó parton zajlott a rájátszás. Célzottan végrehajtott súlyemeléssel három kiló pluszizmot pakolt magára, sokszor késő éjszakáig ott maradt a csarnokban, és dolgozott megszállottan. Bruce Fraser, az egyik edző, aki hosszú évek óta visszadobálja Currynek a labdákat a sok száz, sok ezer elvégzett hárompontos dobás után, csak tátotta a száját.

Nem mondta ki, de láttam rajta, hogy fejben valahol máshol jár. Egyszerűen a világ legjobbja akart lenni – mosolyodik el a rutinos szakember.

Az egykori verhetetlen csodacsapatból Curry maradt meg hírmondónak (no meg Green, de ő nem egy dobógép, finoman fogalmazva). És Curry úgy döntött, egyedül megcsinálja azt, amit korábban Thompsonnal, Duranttel, Andre Iguodalával, Shaun Livingstonnal.

Nem volt könnyű. Az ellenfelek azonnal kiszúrták, hogy az új Warriors egyetlen fegyvere Curry.

És követő emberfogással kezdték kísérni, az úgynevezett box-and-one-nal. Vagy már a felezővonalnál rázuhant két védő. Minden létező fegyvert bevetettek ellene.

Erre egyetlen válasz létezett: az agresszivitás. És Curry felvette a kesztyűt. Továbbá kifejlesztette a James Harden által divatba hozott visszalépős step-back triplát. Korábban hármasainak csak 8 százaléka volt step-back, ma már a duplája, 16 százalék. És ezeket a visszalépős hármasokat 54 százalékkal értékesíti!

Múlt hétfőn Philadelphiában az utolsó négy percben 17 pontot szerzett, közte három triplát, valamennyi fajtából. 

Erre mondta Fraser azt, hogy Steph 2.0. Steph Curry újratöltve, a második, javított kiadás.

Korábban is zseni volt. De most úgy zseni, hogy az ellenfél kizárólag rá figyel. Biztos vagyok benne, hogy ez a Steph 2.0 jobb, mint az eredeti... – szögezi le Fraser.

És valahogy senki sem akar vitatkozni vele. 

(Borítókép:  Stephen Curry 2019. május 14-én. Fotó: Ezra Shaw / Getty Images)