Djokovicsot nem érdekli a Golden Slam, kihagyhatja Tokiót

000 9EM8CQ
2021.07.12. 08:15
Úgy tűnik – ahogy néhány napja megjósoltuk –, Nick Kyrgios lépése lavinát indított el egyelőre a teniszben, de az sem kizárt, hogy más sportágakban is. Az ausztrál játékos bejelentette, hogy nem vesz részt a tokiói olimpián, mivel nem kér a nézők nélküli, zárt kapus versenyekből. Vasárnap este Novak Djokovics, a friss – immár hatszoros – wimbledoni bajnok is meglebegtette távolmaradását. Az ok ugyanaz, mint Kyrgiosnál.

Serena és Venus Williams, Simona Halep, Rafa Nadal, Dominic Thiem, Stan Wawrinka, Gaël Monfils, Roberto Bautista. Eddig ezek a topjátékosok mondták le a részvételt a tokiói olimpia teniszversenyein, de a Nadalhoz hasonlóan szintén hússzoros Grand Slam-győztes Roger Federer ugyancsak fontolgatja a visszalépést, vasárnap este pedig a hússzoros győztesek táborába belépő Novak Djokovics is meglebegtette távolmaradását.

Nem valami jó hír, hogy nem lesznek nézők az olimpián – mondta a 34 éves szerb a döntő után a CNN-nek. – Két napja értesültem erről, kiábrándító volt, annyira, hogy el is ment a kedvem az egésztől. Pláne, hogy egyéb korlátozásokról is hallottam. 

Pedig Djokovics már teljesítette a Grand Slam négy állomásából az első hármat, azaz megnyerte az ausztrál nemzetközi bajnokságot, a Roland Garrost és Wimbledont, és ha behúzza az olimpiát és a US Opent, akkor ő lesz az első férfi teniszező, aki megcsinálja a Golden Slamet, az olimpiai arannyal megspékelt Grand Slamet. Ami eddig a világon egyetlen embernek, Steffi Grafnak sikerült 1988-ban. 

Hallom, hogy nemcsak a nézők hiányoznak az olimpiáról, hanem egyéb korlátozások is lesznek az olimpiai faluban – folytatta napjaink egyik legjobb teniszezője. – Nem látogathatom a többi sportág versenyeit, nem szurkolhatok a szerb honfitársaimnak, és azt is megszabják, hány embert vihetek be a faluba. Még a húrozómat sem vihetem magammal, pedig nélküle sehová sem megyek. 

Djokovics legjobb olimpiai helyezése eddig egy bronzérem 2008-ból, Pekingből, amikor 22 éves volt. 

34 évesen rengeteget kivett belőlem Wimbledon, természetesen készülök a US Openre, de előtte szükségem van kikapcsolódásra is. Könnyen lehet, hogy a marbellai házamban nézem majd az olimpiát, a spanyol Naposparton. 50-50 százalék az esélye, hogy elutazom Tokióba, vagy sem. 

A nézők nélküli olimpia július 23-án kezdődik a japán fővárosban. 

(Borítókép: Novak Djokovics. Fotó: Aeltc / Simon Bruty / AFP)