Pedri a kakukktojás az Eb álomcsapatában

foci
2021.07.13. 11:59
A The Guardian a labdarúgó-Európa-bajnokság egy hónapja alatt ömlesztette a jobbnál jobb elemzéseket, sztorikat a nyár egyik – a másik a tokió olimpia lesz, ha minden igaz – kiemelkedő sporteseményéről. Íme, a brit napilap szerzőgárdája által összeállított All Star tizenegy.

Napjaink nem érdemtelenül legdivatosabb futballszakírója, Jonathan Wilson mellett olyan remek tollú újságírók dolgoznak a The Guardian sportrovatában, mint a nyilvánvalóan magyar felmenőkkel rendelkező Barney Rónay vagy éppen Nick Ames. Az általuk összeállított tornaválogatott nem hivatalos, de több-kevésbé megegyezik azzal, amit a szurkolók maguk is összeraktak volna. Öt olasz és négy angol mellett egy-egy „kívülálló”, a spanyol Pedri és a cseh Schick kapott helyet az álomcsapatban. Íme:

Kapus:

Gianluigi Dunnarumma (olasz). Megszilárdította helyét a világ legjobb kapusai között, főleg a döntőben nyújtott káprázatos teljesítményével kiérdemelte az UEFA-nál a torna legjobb játékosa címet. A dán Kasper Schmeichel, az angol Jordan Pickford és a svájci Yann Sommer is remekelt, de a 22 éves óriás, aki ingyen a PSG-hez igazol a Milantól, a legjobb volt a jók között.

Jobbhátvéd:

Kyle Walker (angol). Bár csak ritkán kapott engedélyt edzőjétől a felfutásokhoz, sokoldalúsága, rugalmassága révén magabiztosan lavírozott a különböző taktikai felállások között, a három- és a négyvédős rendszerben is megállta a helyét. Giovanni Di Lorenzo, az olaszok valószínűtlen hőse alig maradt el tőle a posztján.

Középhátvéd:

Leonardo Bonucci (olasz). Ő reagált a lecsorgóra a leggyorsabban a döntőben az olaszok egyenlítő góljánál. 34 évesen megette vacsorára Raheem Sterlinget és Harry Kane-t. Feledhetetlen pillanata volt a meccs után futott győzelmi tiszteletköre a Wembley-ben, és ahogy azt tanácsolta az angoloknak, „egyenek több pastát”. És az, hogy az elődöntőben és a döntőben is értékesítette a maga tizenegyesét, egyáltalán nem magától értetődő. Tessék csak megkérdezni Rashfordot, Sanchót és Sakát…

Középhátvéd:

Giorgio Chielllini (olasz). Maholnap betölti a 37-et, de úgy látszik, olyan, mint a jó bor: egyre érettebb lesz. Hideg fejjel és forró szívvel vezette diadalra az olasz válogatottat, amelynek méltán volt a kapitánya. Nevezzük most ki az All Star csapat kapitányának is! Bonucci nem véletlenül kérleli, hogy maradjon még a katari vb-ig. Még csak 38 lesz akkor…

Balhátvéd:

Luke Shaw (angol). A horvátok elleni nyitómeccsen még mellőzte Gareth Southgate, de aztán kirobbanthatatlan lett. A döntőben briliáns gólt lőtt, három gólpassz is fűződik a nevéhez a tornán. Ha nem szakad el az Achilles-ina, talán Leonardo Spinazzolára esik a választás, de elszakadt…

Középpályások:

Pedri (spanyol). Még csak 18 éves, de nem lehet kihagyni. Ő a Barca és a spanyol futball jövője, az új Iniesta. 465-ször passzolt az Eb-n, és 429-szer társhoz, ez fantasztikus, 92 százalékos pontosság. Nicolo Barellát és Marco Verrattit lefutballozta a pályáról az elődöntőben, ez azért elmond valamit a képességeiről.

Jorginho (olasz). Szerencséje volt, hogy nem állították ki a döntőben a Jack Grealish elleni csúnya faultjáért, és a maga tizenegyesét is elrontotta, de ettől függetlenül ő volt a torna legjobb védekező fedezete. Jorginho a tizedik játékos a világon, aki ugyanazon évben BL-t és Eb-t nyert. A középpályáról ő dirigálta az olasz zenekart, amelytől alig hallottunk hamis hangot.

Kalvin Phillips (angol). A Leeds United középpályása egyre jobban játszott, ahogy a torna előrehaladt, az elődöntőben és a döntőben már egyetlen percről sem hiányzott. A megbízhatóság a legfőbb erénye; ki emlékszik már arra, hogy a névtelen Wortley Juniorsnál kezdte a pályafutását?

Csatárok:

Federico Chiesa (olasz). Ausztria ellen még csak csere volt, aztán a későbbi bajnok olaszok legveszélyesebb támadójává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy Gerard Piqué szerint ő volt a torna MVP-je. Nagysága akkor volt a legnyilvánvalóbb, amikor már nem volt a pályán, a hosszabbításban, amikor lesántikált a játéktérről. Rettenetesen hiányzott a hajrában…

Patrik Schick (cseh). Övé a torna gólja – a skótok ellen, a felezővonaltól –, de mellé rakott még négy másikat. Csak azért nem lett az övé az Aranycipő, mert Cristiano Ronaldónak – aki az öt góljából hármat büntetőből lőtt – akadt egy asszisztja is. A Bayer Leverkusen csatárának intelligens játéka minden ellenfélre a frászt hozta.

Raheem Sterling (angol). A jelenlegi angol nemzeti együttes legtöbb válogatottsággal rendelkező játékosának csapattagságát sokan megkérdőjelezték a torna kezdetekor, de rúgott három gólt, és a végén a kétkedők már ünnepelték. Kétségtelen, Dániában soha nem lesz népszerű elődöntőbeli teátrális zuhanása miatt, de valószínűleg ő lett volna a torna játékosa, ha nem az olaszok nyerik a tizenegyesek orosz rulettjét. 

Menedzser (végtére is angol lapról beszélünk…):

Robert Mancini (olasz). A hősies dán, Kasper Hjulmand és az örök rivális németeket legyőző Gareth Southgate is lehetne, de mégis Mancini érdemli meg a kispadot, hiszen Olaszország az Európa-bajnok. És ahogy reagált a döntőben a második percben bekapott gólra, az ékes bizonyítéka Mancini taktikai géniuszának. 

Dán és belga játékos az UEFA csapatában

Az Európai Labdarúgó-szövetség is nyilvánosságra hozta álomcsapatát, ebben Pierre-Emile Hojbjerg és Romelu Lukaki is helyett kapott: Donnarumma – Walker, Maguire, Bonucci, Spinazzola – Pedri, Hojbjerg, Jorginho – Chiesa, Lukaku, Sterling.

(Borítókép:  Pedri, Patrick Schick. Fotó: Fran Santiago / UEFA, Petr Josek / pool / Getty Images)