Katasztrófa fenyegeti az amerikai kosarashegemóniát

GettyImages-1167089304
2021.07.16. 15:37
Persze nem is biztos, hogy annyira hegemónia az. Hiszen két éve, 2019-ben a kínai férfikosárlabda-világbajnokságon csak a hetedik helyen végzett a Team USA. Igaz, az egy harmatgyenge csapat volt. És az olimpia mindig más, mint egy csip-csup vb. De az a helyzet, hogy ez a mostani Team USA is napról napra gyengül, az előkészületi meccsek eredményei is rémületet keltenek a tengerentúlon, szóval, már azt is megkérdőjelezi egyik-másik amerikai forrás, hogy egyáltalán esélyes-e Gregg Popovich mester alakulata.

Steph Curry, Chris Paul, Kawhi Leonard, LeBron James, Anthony Davis. Csere: Kyrie Irving, James Harden, Donovan Mitchell, Russell Westbrook, Trae Young, Paul George, Bradley Beal.

Nem rossz kis csapat, mi?! A tizenkettőből nyolcan bekerültek idén valamelyik All-NBA Teambe, a többiek is csak azért nem, mert elég sok külföldi (Antetokounmpo, Doncic, Jokics, Embiid, Gobert) szerepelt a kiválasztottak között. 

Apró probléma, hogy ők nem azok, akik az Egyesült Államokat képviselik Tokióban, hanem azok, akik képviselhették volna, ha nem adnak kosarat a válogató bizottságnak, esetleg nem szenvednek súlyos sérülést vagy nem kapják el a koronavírust. 

Helyettük játszik a resztli:

Damian Lillard, Devin Booker, Jayson Tatum, Kevin Durant, Bam Adebayo, Jrue Holiday, Khris Middleton, Draymond Green, Jerami Grant, Zach LaVine, Kevin Love.

(Egyelőre Booker, Middleton és Holiday még az NBA-döntővel van elfoglalva, a tizenkettedik csapattag pedig valószínűleg az idei gála zsákolóbajnoka, Anthony Edwards lesz.) Jó, jó, a resztli talán túlzás, de a létező legerősebb amerikai válogatottba legfeljebb Durant, Lillard, esetleg Booker, Middleton vagy Tatum kerülhetne be. 

A legújabb kieső a Covid-fertőzött a washingtoni Bradley Beal, aki pedig a 2021-2021-es NBA-szezonban Steph Curry mögött a második legeredményesebb játékos volt 31,3 pontos átlaggal. Személyében minden bizonnyal legponterősebb játékosát veszítette el Gregg Popovich, az ősz mester. 

Az előjelek tehát baljósak. Az eddigi három előkészületi mérkőzése közül kettőt – a Nigéria és az Ausztrália ellenit – elveszítette a csapat, Argentínát ugyan simán legyőzte, de a koros dél-amerikai együttes legjobbja a 41 éves Luis Scola volt. És vasárnap következik a regnáló világbajnok, Spanyolország. Ugyanúgy Las Vegasban, mint a többi mérkőzés volt. Ez lesz az utolsó előkészületi mérkőzés, utána irány Tokió.

Ugyancsak aggasztó, hogy jó eséllyel kijátsszák a maximális hét meccset a Phoenix Suns–Milwaukee Bucks NBA-döntőben, amely jelenleg 2-2-re áll.

Ebben az esetben 22-én lesz a hetedik összecsapás, és 25-én Szaitamában már az a Franciaország vár Durantékra, amely 2006-ban, ugyanitt, a világbajnoki negyeddöntőben simán megverte a Team USA-t.

Booker, Middleton és Holiday holtfáradtan, a végsőkig kifacsarva vágnak neki az olimpiának. 

További problémák: az amerikaiaknak Bam Adebayón kívül nincs centere, ő is csak 206 centis, eltörpül például a franciák középjátékosa, a pont 10 centivel magasabb Rudy Gobert mellett. Amúgy is hiány van jó centerekből az NBA-ben, és aki van – Jokics, Gobert, Embiid, tulajdonképpen Antetokounmpo is –, az  mind külföldi.

De még nincs vége a szerkezeti gondoknak.

A csapatból hiányoznak az irányítók.

Lillard, Booker, Holiday, Lavine mind point guard bőrébe bújt dobóhátvéd, egyiküknek sem a gólpasszok termelése az erőssége, hanem az egy-egyezés, a pontszerzés. Ami önmagában nem volna baj, ha lenne mellettük egy James Harden, egy Chris Paul, egy Trae Young, aki tömi őket labdákkal.

De nincs. Így aztán marad végső megoldásként az izoláció, az egy-egyezés. Ami – legyünk őszinték – nem kosárlabda.

Pontosabban az amerikai profi kosárlabda legrosszabb hagyományainak az újjáélesztése.

A csapat ugyanis nem összeszokott, a nigériaiak és az ausztrálok ellen bántó volt látni a különbséget az olajozott gépezetként működő ellenfél és folyton megfeneklő amerikai támadójáték között. 

Mert hiába valószínű, hogy egyénileg a jenkik a legjobb kosarasok a mezőnyben – bár már arra sem vennénk mérget  –, ha csapatként nem működnek.

Tudniillik a kosárlabda, még az óceánon túl is, csapatsport. Még ha ez egyesekben nem is tudatosult.

(Borítókép: Az USA kosárlabda válogatottja Görögország csapata ellen a 2019-es FIBA kosárlabda-világbajnokság második fordulójában 2019. szeptember 7-én, Kínában. Fotó: Jesse D. Garrabrant / NBAE / Getty Images)