Broja lemásolta Szalah álomgólját

000 9PF32D
2021.10.10. 14:24 Módosítva: 2021.10.10. 14:26
Amikor egy hete Mo Szalah a Manchester City teljes bal oldali védelmének kicselezése után fantasztikus gólt lőtt Edersonnak, azt írtuk, megvan az idei Puskás-díj nyertese. Csakhogy szombat este Armando Broja rúgott egy ugyanolyan szép gólt ugyanonnan Gulácsi Péternek. Alighanem csillag született a Puskás Arénában.

Armando Broja bő egy hónap leforgása alatt két labdarúgó-világbajnoki selejtezőmérkőzést döntött el Magyarország ellen – az elsőt Elbasanban, a másodikat a Puskás Arénában, és lényegében egymaga ejtette ki Marco Rossi nemzeti együttesét a 2022-es katari vb-ről.

A 20 éves albán játékos ugyan mindkét mérkőzésen csak csere volt, de nem amolyan kényszercsere, hanem nagyon is tudatos eleme Edoardo Reja, az albánok veterán olasz szövetségi kapitánya taktikájának. A szakvezető – aki éppen vasárnap ünnepli hetvenhatodik születésnapját – nagyon tudatosan küldte be a Chelsea akkor még csak 19 éves csatárát odakint a 78., majd Budapesten a 66. percben, amikor már Broja betöltötte a húszat. 

A Puskás Arénában a 78. percben keverte meg a teljes bal oldali magyar védelmet, azzal a Szalai Attilával az élen, akit Willi Orbán mellett a legbiztosabb pontnak tartunk a magyar hátsó alakzatban. Valahogy így:

Broja gólja kísértetiesen emlékeztet a liverpooli Mo Szalah góljára, amit a focista egy hete rúgott a Manchester Citynek. Így:

Armando Broja nem akárki, az albán szülőktől a Berkshire grófságban, Slough városában született, hatalmas termetű, 191 centis csatár 2020. február 26-án kétéves profiszerződést írt alá a Chelsea-vel, ahol nyolcéves korától járta végig a korosztályos csapatok szamárlétráját. 2020. március 8-án be is mutatkozott a Premier League-ben az Everton ellen, Olivier Giroud helyére ment be csereként. 2021. július 18-án egy új, immár ötéves szerződést írt alá az aktuális BL-győztessel. Tavaly augusztus 21-én kölcsönadták a holland Arnhem Vitesse-nek, ahol harminc meccsen szerzett tíz góljával a csapat – holtversenyben – legeredményesebb játékosa lett. Pontosan egy évvel később, 2021. augusztus 21-én a Southampton kölcsönjátékosa lett, és bemutatkozó meccsén, a Newport County elleni kupameccsen mindjárt két gólt szerzett a nyolcból. 

Az albán válogatottban kilenc mérkőzésen 3 gólnál tart, ebből kettőt nekünk rúgott, egyet San Marinónak, utóbbi meccsen még két gólpasszt is adott.

Az Elbasanban szeptember 5-én nekünk lőtt gólja:

A Chelsea szurkolói minden lépését figyelik, a mostani remeklése után már könyörögnek a vezetőségnek, hogy hozzák vissza januárban a Southamptontól:

Az albán fanatikusok már bíznak az I csoport második helyének megszerzésében Anglia mögött, persze ehhez nem ártana kedden legyőzniük Lengyelországot a tiranai Arena Kombëtaréban. Hét forduló után így áll a csoport: 1. Anglia 19 pont, 2. Albánia 15, 3. Lengyelország 14, 4. Magyarország 10, 5. Andorra 3, 6. San Marino 0.

Brojával – úgy tűnik – semmi sem lehetetlen.

(Borítókép: Kisbenedek Attila / AFP)