Hepinek becézték, mert mindenkit felvidított

CHGAKA 0138
2021.11.02. 16:57 Módosítva: 2021.11.03. 16:22
Amikor 2018. október 11-én, Rátgéber László születésnapján Pécsett Orbán Viktor miniszterelnök felavatta a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát, a sportág, sőt az egész magyar sport fantasztikus felszereltségű és páratlan szürkeállománnyal felvértezett műhellyel gazdagodott. Valami még hiányzott a teljességhez, de hamarosan ezt az űrt is betöltik: kedden lerakták az akadémiához kapcsolódó és dr. Hepp Ferenc nevét viselő rekreációs, sportrehabilitációs és regenerációs központ alapkövét.

Akik járatosak a honi kosárlabdázásban, azoknak nem kell magyarázni: a Hepp Ferenc név olyan márka a sportágban, mint Puskás Ferencé a futballban vagy Gyarmati Dezsőé a vízilabdában. Az idősb, a világszerte óriási tekintélynek örvendő Hepp a kosárlabdázás magyarországi kezdeményezője, a Testnevelési Főiskola igazgatója, a nemzetközi szövetség, a FIBA pénzügyi bizottságának elnöke volt, az egyetlen magyar, aki bekerült a kosárlabdasport springfieldi szentélyébe, a Hall of Fame-be. Fia, az ifjabb doktor Hepp pedig elismert sportorvos, 32 éven keresztül a magyar női kosárlabda-válogatott főállású csapatorvosa és mellékállású tréfamestere.

A játékosok – Kiss Lenkétől, Németh Ágnestől Boksay Zsuzsán, Balogh Juditon, Csák Magdolnán át Nagy Dóráig és Iványi Dalmáig három kosarasgeneráció – csak Hepinek becézték, és nem kizárólag a névhasonlóság okán, sőt nem is elsősorban azért, hanem mert a jelenlétében mindig mindenki „happy” volt. A Doki aurája mindenkit megbabonázott, aki a látókörébe került, a hamiskás mosoly mindig ott bujkált a szája szögletében, folyton készen valami ártalmatlan csínytevésre.

Hepp doki nyolc éve nincs közöttünk. Az egykori barát és sporttárs, Rátgéber László – aki szövetségi kapitányként, illetve Killik László szakvezető segítőjeként tizenöt éven át dolgozott a hozzá hasonlóan mókás kedvű keretorvossal – régi álma valósult meg kedden, amikor letették a dr. Hepp Ferenc nevét viselő rekreációs, sportrehabilitációs és regenerációs központ alapkövét. Ha minden jól megy, a centrum jövő májusra elkészül állami beruházásban.

Az alapkőletételen beszédet mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki annak idején a győri női kosárklub vezetőjeként nem is egy bajnoki mérkőzésen volt ellenfele a Rátgéber László vezette MiZo-Pécsi VSK-nak. 

Vannak azok a kiválóan képzett emberek, akiknek remek terveik vannak, illetve vannak azok a zsenik, akiknek vannak vízióik. Aztán vannak azok a zsenik, akik ezeket meg is tudják valósítani. Önöknek Pécsett nagy szerencséjük van, mert Rátgéber László az utóbbiakhoz tartozik. Ha ez nem lenne így, akkor nem állna itt az ország legjobb Nemzeti Kosárlabda Akadémiája – udvarolt Rátgébernek a miniszter.

Rátgéber László, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatója emlékezetes történetek tucatjait idézte fel a hallgatóságnak, és természetesen mindegyik anekdota főszereplője Hepp doki volt. A mesteredző felelevenítette a 2009-es salamancai Euroliga-Final Four dicső napjait, amikor az általa edzett Szpartak Moszkva a kontinens csúcsára ért, vagy az 1997-es magyarországi Európa-bajnokságot, amelyen bronzérmet szerzett a Killik László és Rátgéber László dirigálta magyar válogatott – természetesen dr. Hepp Ferenc hathatós sportorvosi és mókamesteri támogatásával.

A XXI. században az a csapat győz, amelyik a leggyorsabban kipiheni magát, regenerálódik – fogalmazott Rátgéber, rámutatva a rekreációs, sportrehabilitációs és regenerációs központ fontosságára. 

Az ünnepélyes eseményen részt vett dr. Hepp Ferenc Londonban élő fia és Barts Klárika, dr. Hepp Ferenc huszonkét éven keresztül hűséges társa. 

(Borítókép: Barts Klárika és dr. Hepp Ferenc fia. Sportrehabilitációs és regenerációs központ)