Kamu a konzultáció, Schormann elszólta magát

2021.11.08. 13:31 Módosítva: 2021.11.08. 13:57
Nem csillapodik a világméretű felháborodás a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) végrehajtó bizottságának múlt csütörtöki bejelentése nyomán, miszerint törlik az egyik legnagyobb tradíciókkal rendelkező olimpiai sportág leglátványosabb versenyszámát, a lovaglást. Klaus Schormann elnök az elementáris erejű tiltakozás hatására konzultációt ígért a versenyzőkkel, de egy vasárnapi elszólásából kiderült, humbug az egész, már meg is van, melyik tusa lép a lovaglás helyébe.

Klaus Schormann, az UIPM hevesen bírált német elnöke vasárnap interjút adott a Sportschau.de portálnak.

A lovaglást egy másik versenyszámmal helyettesítjük – mondta az öttusasportot 1993 óta aligha közmegelégedésre irányító sportvezető. – De az nem a kerékpározás lesz. Már eldöntöttük, melyik lesz az a diszciplina, de még nem árulom el.

Schormann bejelentése jól jellemzi azt a ködösítést, amit az UIPM vezérkara, élen a német veteránnal folytat. A lovaglást a sportágból száműző múlt csütörtöki döntés hatására kibontakozó elementáris felháborodás, a legendás versenyzők által megfogalmazott kiáltvány megijesztette a végrehajtó bizottság tagjait, Schormann nagy dérrel-dúrral bejelentette, hogy konzultációt indítanak azokkal, akiknek a bőrére megy a vásár, vagyis a versenyzőkkel. Ám mielőtt a konzultáció egyáltalán megkezdődött volna, már elszólta magát: rég megszületett a döntés arról, melyik szám lép a lovaglás helyére. Csak egyelőre még nem akarják – merik? – nyilvánosságra hozni.

Megszólalt a sportág egyik legendája, a 2000-es sidney-i olimpia bronzérmese, a brit Kate Allenby, akinek egyébként magyar edzője volt Németh István személyében. Allenbyt 2007-ben lovaggá ütötte a királynő, azaz a sportolónő a Brit Birodalom Rendjének lett a tagja.

Az elmúlt években Klaus Schormann (a nemzetközi szövetség, az UIPM 75 éves elnöke) folyton azt hangoztatta, hogy bízzunk benne, a helyes lépéseket tesszük annak érdekében, hogy az öttusa megmaradjon az olimpia programján. Csakhogy ez a múlt csütörtökön nyilvánosságra hozott döntés alapjaiban rengeti meg sportágunkat. Azért bíztuk rá az öttusasportot az elnökünkre, hogy képviseljen bennünket, versenyzőket, hogy értünk dolgozzon, erre most aláássa sportágunk integritását, azét a sportágét, amelyet Pierre de Coubertin báró, a modern olimpizmus atyja álmodott meg. 

Allenby – aki csatlakozott ahhoz a tiltakozáshullámhoz, amelyet a tokiói olimpia két bajnoka, a brit Joe Choong és Kate French, valamint a londoni játékok férfi győztese, a cseh David Svoboda neve fémjelez – nagyon határozottan fogalmaz.

Nekünk, sportolóknak elegünk van már abból, hogy Schormann és társai folyton csak hitegetnek, azt hajtogatják, hogy bízzunk bennük, aztán arra ébredünk, hogy kivették a lovaglást az öttusából. Hazugság az egész, amit mondanak. Nem azért jutottunk ide, mert a sportágunk alkalmatlan az olimpiákra. Tévedés. A vezetőink alkalmatlanok. Az UIPM egyszerűen képtelen volt megszervezni az öttusa promócióját, népszerűsítését és marketingjét. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság számokat követel tőlünk. Eladott jegyeket, tévénézőket, szponzorokat, a sportág globális elterjesztését. Vagyis mindazt, amit a sportágunk vezetői képtelenek voltak elérni. A NOB korifeusai azt mondják: „Gyengék a nézettségi adatok, nem szerepeltek a közösségi médiában, nem űzik az öttusát az egész világon.” De mindez nem a sportág bűne, hanem az UIPM-é. A szövetség vezérkara egyszerűen nem teszi a dolgát. 

Az UIPM-nek november 18-ig kell letennie a javaslatát a NOB elé a sportág átalakításáról. Az érdemi döntés azonban már november 9-én, kedden megszülethet, amikor Schormann találkozik honfitársával, Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével.

Miközben az UIPM elnöke által beígért sportolói konzultációból semmi sem valósult meg, az nem egyéb elterelő hadműveletnél.