11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 0
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

A FINA levette kitüntetettjeinek listájáról a keletnémet doppingdoktort

2021.11.17. 13:51
A vizes sportokat tömörítő világszövetség (FINA) törölte kitüntetettjeinek listájáról azt a keletnémet orvost, aki annak idején vezető szerepet játszott az NDK sportolóinak államilag támogatott doppingolásában.

A FINA 21 évvel azután fosztotta meg az ezüsttűtől és távolította el az elismerést kiérdemlők lajstromáról Lothar Kipkét, hogy a hírhedtté vált szakemberről kiderült:

az 1970-es és 1980-as években a keletnémet úszócsapat vezető orvosaként tudtuk nélkül szteroidokat szedetett fiatal úszónőkkel. 2000-ben 58-rendbeli testi sértés miatt ítélték el, amiért egészségre káros tiltott szereket adott a versenyzőknek, akiknél a szteroidhasználat mellékhatásokkal járt, s például születési rendellenességeket okozott a sportolók gyermekeinél.

Az insidethegames.biz beszámolója szerint a bírósági perben úgy ítélték meg, hogy Kipke, aki 1985-ben a nemzetközi szövetség orvosi bizottságának tagjaként kapta meg a FINA ezüsttűs díját, kulcsszerepet játszott az NDK doppingprogramjában, és tisztában volt a mellékhatásokkal.

Ezzel együtt megúszta 15 hónapos felfüggesztett börtönbüntetéssel, és 4000 dolláros pénzbírsággal.

A FINA idén júniusban megválasztott új elnöke, a kuvaiti Husszein al-Musszalam nagyobb átláthatóságot ígért, amikor elfoglalta a pozíciót, beleértve a Kipke által vezetett keletnémet doppingprogram vizsgálatát is.

A most kiadott FINA-közlemény szerint a vezető testület, a Büro egyhangúlag megszavazta dr. Lothar Kipke azonnali hatályú eltávolítását a FINA kitüntetési listájáról.

(MTI)  • Hírek
  • Bankszámla