Szívszorító demonstráció a lovaglás kiirtása ellen

Ötös
2021.11.22. 12:53 Módosítva: 2021.11.22. 16:30
A hét végén rendezték a lengyelországi Drzonkówban az öttusázók Európa-bajnokságát az U24-es korosztályban. A magyar férfiak remekül szerepeltek, de nem ez volt a legnagyobb „durranás” az Eb-n, hanem a fiatal öttusázók bátor és cseppet sem kockázatmentes kiállása a lovaglás megőrzése mellett az egyik legnagyobb múlttal rendelkező olimpiai sportágban.

A férfi egyéni verseny dobogóján két magyar sportoló állt, a győztes ukrán Makszim Aharusev (1476 pont) mögött mindössze egyetlen ponttal, a laser runban alig öt méterrel lemaradva a kőbányás Böhm Csaba végzett (1475), míg a harmadik a csepeli Szép Balázs (1468) lett. Csapatban a magyar trió – a 2005-ös születésű Tamás Botonddal (ÚTE) kiegészülve – bronzérmet szerzett.

Eddig az eredmények, de talán ezúttal az eredményeknél fontosabb az a megható és szívszorító demonstráció, amellyel a verseny résztvevői kiálltak a hagyományos sportág talán leghagyományosabb és leglátványosabb versenyszáma, a lovaglás tervezett eltörlése ellen.

A férfi egyéni eredményhirdetésénél a három dobogós, Aharusev és a két magyar srác nyitott tenyérrel, mind az öt ujját felmutatva állt a pódiumon, ezzel is demonstrálva, hogy az öttusa abból az öt versenyszámból – úszás, vívás, lovaglás, lövészet, futás – áll, ahogy azt annak idején Pierre de Coubertin báró, a modern olimpizmus atyja megálmodta. 

Ennél is hatásosabb volt, amikor az összes résztvevő felemelte a Modern Pentathlon=Olympic Legacy feliratú táblát, hangsúlyozva a hagyományok fontosságát. 

Jellemző, hogy egyes országokban mekkora nyomás alatt állnak a versenyzők, hogy a csapatverseny eredményhirdetésénél a magyarok hiába próbálták rábeszélni az ugyancsak dobogós németeket az öt ujjuk, a nyitott tenyerük felemelésére, ők bevallották, ezt nem tehetik meg, mert a szövetségük megfenyegette őket: ha demonstrálnak a lovaglás megőrzése mellett, akkor annak súlyos következményei lesznek – mondta az Indexnek Geleta Balázs, az ezüstérmes Böhm Csaba edzője. 

Ehhez csak annyit: a nemzetközi szövetség, az UIPM elnöke a német Klaus Schormann, akit a pénteken kezdődő monacói kongresszuson borítékolhatóan újraválasztanak, mivel nincs ellenjelöltje. Schormannról köztudott, hogy a lovaglás „kinyírásának” legfőbb támogatója, azzal a francia Joel Bouzouval, az UIPM alelnökével együtt, aki hétfőn egy meglehetősen álságos és gyomorforgató levelet tett közzé az UIPM honlapján (www.pentathlon.org).

Ebben a korábbi világbajnok azt próbálta elhitetni, hogy a lovaglás megőrzése az öttusában a maradiság és a változásra való képtelenség bizonyítéka lenne, és a sportág megszüntetését segítené elő, továbbá azt bizonygatta, hogy a lovaglás megtartása a versenyszámok között egyfajta elitista szemlélet megnyilvánulása lenne, mivel sok országban egyszerűen nincsenek is lovak, illetve a lótartás roppant költséges mulatság, afféle úri hobbi. 

Bouzou csak azt felejtette el megemlíteni, hogy ilyen alapon a díjlovaglást, a díjugratást vagy a vitorlázást ugyanúgy törölni kellene az olimpiai programból, hiszen egy öttusaló ára csak a töredéke egy ugróló vagy egy komoly vitorláshajó adott esetben millió eurós árának. 

Mindenesetre – ahogy azt Schmitt Pálnak, a NOB egyik magyar tagjának Schormannhoz írt nyílt leveléből is kiderült –, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság részéről semmiféle nyomás vagy diktátum nem létezik az UIPM felé, hiába is próbálnak a nemzetközi szövetség vezetői erre hivatkozni.

Akárhogy is, közeleg az igazság pillanata, a hét végén Monacóban – sajnos, ez szinte borítékolható – beverhetik az utolsó szöget az öttusa koporsójába. Mert ami a 2024-es párizsi olimpia után lesz, az már csak nevében fog emlékeztetni Coubertin báró nemes sportágára. 

Epilógus: úgy hírlik, és ez a szóbeszéd járja öttusázó körökben, hogy állítólag az új ötödik tusa eszközei elférnek a vívózsákban a párbajtőr, a sisak, a kesztyű és ruha mellett. Amennyiben ez igaz, akkor igazából csak egy játékkonzol és egy laptop képzelhető el, ami pedig az – amúgy a fiatalok körében fölöttébb népszerű – e-sport beiktatását jelentené ötödik tusaként. 

(Borítókép: Facebook)