Itt az új Dončić, a 17 éves szlovén fenomén

GettyImages-1360580586
2021.12.24. 17:55
Bár még Luka Dončić sem aggastyán – mindössze 22 éves az NBA egyik legragyogóbb csillaga –, máris itt az új szlovén kosaras kölyökzseni, az alig 17 éves Urban Klavzar személyében. Mivel a koronavírus-járvány lecsapott a Real Madridra, a spanyolok a CSZKA Moszkva elleni Euroliga-mérkőzésen három 17 éves gyereket is bevetettek, köztük Klavzart, aki első labdaérintéséből ugyanúgy bevert egy hármast, mint hat éve az akkor még csak 16 éves Dončić.

Hanga Ádámmal az élen tízen hiányoztak a Real Madrid kosárlabdacsapatából csütörtök este a CSZKA Moszkva elleni Euroliga-összecsapáson. Nyolcan a Covid-protokoll miatt (Pablo Laso edző, továbbá Hanga Ádám, Thomas Heurtel, Fabien Causeur, Vincent Poirier, Anthony Randolph, Guerschon Yabusele, Juan Núñez játékos), ketten pedig sérültek voltak (Trey Thompkins, Alberto Abalde). Így hát Chus Mateo, a Laso helyére beugró edző mindössze hat felnőtt játékost (Nigel Williams-Goss, Sergio Llull, Edy Tavares, Jeffery Taylor, Tristan Vukčević és a félig sérült, sántikáló veterán, Rudy Fernández) tudott beírni a jegyzőkönyvbe, s mellettük három 17 éves kölyköt (Urban Klavzar, Sediq Garuba, Baba Miller). Megjegyzendő, hogy Vukčević is mindössze 18 esztendős...

Nos, hiába az elemi csapás, a Madrid hazai pályán, a WiZink Centerben legyőzhetetlen, a mostani sorozatban mind a kilenc hazai meccsét megnyerte, beleértve a csütörtök estit is 71–65-re. A madridi csikók kilőttek a rajtgépből – 17–3-ra megugrottak az elején –, és az előnyükből hat pontot a végére is megőriztek, így nyertek 71–65-re, amivel 14/3 a mérlegük, és a második helyen állnak a 15/2-es mutatóval rendelkező Barcelona mögött. 

No de akkor most beszéljünk az új Luka Dončićról! Emlékezetes, hogy az eredeti Dončić, a Dallas Mavericks mostani sztárja már 16 évesen bemutatkozott a Real Madridban, és élete első bajnokiján, hat évvel ezelőtt, az Unicaja Málaga ellen első labdaérintéséből bebombázott egy hármast a sarokból. Valahogy így: 

És most nézzük meg a 17 éves, Dončićhoz hasonlóan ljubljanai születésű Urban Klavzar első labdaérintését a CSZKA ellen:

 A 17 éves Klavzar ugyanúgy irányítót játszik, mint Dončić, csak nem 201 centis, hanem 185. A CSSZKA ellen épphogy pályára tudott lépni, mert egy hete még mankóval közlekedett. De ez nem érdekelte, csütörtök este 23 percet és 52 másodpercet töltött a pályán, szerzett 10 pontot, bevert két triplát, egy duplát és két büntetőt, a hihetetlen győzelem egyik főszereplőjének bizonyult. 

Elindult a nagy előd, Luka Dončić nyomdokain.

(Borítókép: Urban Klavzar. Fotó: Irina R. Hipolito / Europa Press / Getty Images Hungary)