Vialli harmadszor is megküzd a hasnyálmirigyrákkal

000 9BW4KV
2021.12.26. 10:28
„A lányaimnak köszönhetem, hogy újból van szemöldököm.” A jelek szerint nem hagyta el a humora Gianluca Viallit, az 59-szeres olasz válogatott labdarúgót, a Sampdoria és a Chelsea egykori sztárját, majd a londoniak edzőjét, akinek a legutóbbi hőstette a részvétel volt az olasz Eb-diadalban Roberto Mancini szövetségi kapitány segítőjeként. Pedig elhagyhatta volna, mert most már a harmadik menetét vívja a hasnyálmirigyrákkal folytatott, életre-halálra folyó mérkőzésének.

Gianluca Viallit négy és fél éve diagnosztizálták hasnyálmirigyrákkal. A hazájában és jelenlegi lakóhelyén, Londonban is roppant népszerű egykori futballsztár idestova harmadszor küzd meg a betegséggel – kétszer már tünetmentes volt, úgy tűnt, meggyógyult –, és ahogy szavaiból kitűnik, nem hagyja el magát, sőt képes némi akasztófahumorral kommentálni a sors újabb és újabb csapásait.

Az 57 éves Vialli kétszer már gyógyultnak tűnt azt követően, hogy az elmúlt négy évben két borzalmas, egyenként kilenc hónapos kemoterápia-kúrát kellett elviselnie. Végül 2019 decemberében tünetmentesnek, gyógyultnak nyilvánították, de most kiderült, hogy erről sajnos szó sincs; az alattomos kór még mindig ott pusztít a szervezetében.

Először 2019 márciusában estem vissza – nyilatkozta Vialli a The Guardiannek. – Úgy tűnt, túl vagyok az egészen. És akkor hirtelen belázasodtam. Elmentem az orvosomhoz, aki gyorsan csinált egy vérképet, és kiderült, ismét előjött a hasnyálmirigyrák. Időközben megtudtam, hogy ez az egyik leggonoszabb fajtája a ráknak. De segített, hogy élsportoló voltam. Mindig célokat tűztem magam elé. Lépésről lépésre haladtam. Most el kell kezdeni a kemót. Most túl kell lenni rajta. Most meg kell erősödnöm. És így tovább.

És úgy tűnt, sikerült. 2019 decemberében az orvosa ezt írta a kórlapjára: NED. No evidence of disease. Magyarul: nincs jele a betegségnek. És újabb négy hónap elteltével, 2020 áprilisában gyógyultnak nyilvánították.

Vialli pedig belevetette magát szenvedélyébe, a futballba. A korábbi Sampdoria-, Juventus- és Chelsea-sztár legjobb barátja és egykori játékostársa, Roberto Mancini mellé szegődött az olasz válogatott másodedzőjének. És az eredmény minden várakozást felülmúlt: megnyerték az Európa-bajnokságot, a döntőben éppen Vialli második hazáját, Angliát felülmúlva.

Nemcsak a fotó, hanem a megható videó is bejárta a világsajtót, méltán:

De sajnos a rák nem adja meg magát olyan könnyen. 

A napokban Vialli azt nyilatkozta a The Sun riporterének, hogy bár nem érzi magát rosszul, a betegség még ott bujkál a szervezetében. 

Ez a hívatlan vendég, ahogy én nevezem, sajnos még mindig itt van – mondta. – A tumor nem múlt el. De megküzdök vele, sok évig akarok még élni, egy darabig még el kell viselnetek engem. Nagyon sokat köszönhetek a családomnak, a feleségemnek, Cathrynnek, a két lányomnak. A lányaimnak köszönhetem például a szemöldököm.

Ezzel Vialli viccesen arra célzott, hogy még a szemöldökszőrzete is kihullott a kemoterápia hatására, a hajáról és a szakálláról nem is beszélve, és a lányai ceruzával rajzolták vissza...

Vialli kezdetben, amikor az első és a második kemót kapta, tizenhárom kilót fogyott. Mivel nem akarta, hogy sajnálják, úgy jelent meg az olasz televízióban, hogy egy melegítőt vett fel az öltönye alá, nehogy lássák, milyen sovány.

Azóta megtanultam, hogy nem szabad elrejtenem az érzelmeimet. Most már gond nélkül elsírom magam, ha úgy érzem, elérzékenyülök

– vallotta be. Azért azt elismerte, otthon mindig bevonul a fürdőszobába, amikor rájön a sírhatnék. A lányai mégsem láthatják, ahogy az apjuk elgyengül...

(Borítókép: Gianluca Vialli 2021. június 11-én. Fotó: Alberto Lingria / POOL / AFP)