Lelépett a világ legjobb kosarasa, nem lesz ott Tokióban

GettyImages-1233947280
2021.07.19. 16:10
Liz Cambage minden szakember szerint ott van a földkerekség három legjobb női kosarasa között, de az is lehet, hogy a 203 centis, 107 kilós ausztrál óriás a legjobb. Hiszen nála több pontot senki sem dobott még a WNBA-ben egyetlen meccsen, három évvel ezelőtt 53-at ontott a Dallas Wings színeiben a New York Liberty ellen. Nos, Cambage a minap lelépett az ausztrál olimpiai válogatottól mentális problémákra és a nézők hiányára hivatkozva, de a háttérben van itt más is: bunyó, no meg a Covid protokoll súlyos megsértése.

Liz Cambage 29 éves korára már két olimpián, a londonin és a rióin erősítette az ausztrál válogatottat, 2012-ben bronzérmet szerzett az Opálokkal, mi több, az Oroszország elleni győztes mérkőzésen zsákolt, amit hölgykosaras korábban még sohasem csinált olimpián. 

 Ezzel párhuzamosan a WNBA-ben is kosarazott a zűrös családból származó lány. Liz Londonban látta meg a napvilágot, de még csak három hónapos volt, amikor nigériai apja faképnél hagyta ausztrál anyját, aki fogta magát, és az óriási csecsemővel hazaköltözött Ausztráliába, ahol végül is Melbourne-ben telepedtek le. 

Szóval, Liz sztár lett a WNBA-ben, ahol előbb a Dallas Wings, majd a Tulsa Shock, legutóbb pedig Las Vegas Aces csapatát erősítette. Négyszer is beválogatták az All-Star gálára, 2018-ban ő szerezte a legtöbb pontot a ligában, és évek óta a világ három legjobb játékosa közé sorolják. Teljesen természetes, hogy alapember volt az ausztrálok Tokióra készülő olimpiai keretében.

Csakhogy a múlt héten fura dolgok történtek. Először a szerdai, Las Vegas-i All Star-meccs előtt Liz kiment bulizni a városba, ezzel megszegve a buborék szabályait, majd a Nigéria elleni előkészületi mérkőzésen összeverekedett egyik ausztrál csapattársával.

A vezetőség már a kizárását fontolgatta, amikor Cambage pénteken közleményt jelentetett meg az Instagramon, bejelentve, hogy nem játszik az olimpián.

Aki ismer, tudja, hogy a nagy álmom: olimpiai aranyérmet nyerni a válogatottal. Az olimpián a versenyző sportolóknak a lelki és fizikai teljesítőképességük csúcsán kell lenniük. Nagyon messze vagyok attól, ahol lennem kellene. Nem titok, hogy a múltban lelki problémákkal küzdöttem, és óriási aggodalommal tölt el hetekig buborékban élni család, barátok, szurkolók nélkül. A csapatomon kívül senkihez sem fordulhatnék segítségért. Az elmúlt hónapban pánikrohamaim voltak, nem aludtam és nem ettem. A szorongásom kezelésére szolgáló napi gyógyszerekkel élni nem ideális. Különösen nem a sportvilág legnagyobb színpadán.

Cambage indokait az Ausztrál Olimpiai Bizottság elfogadta, ahogy Sandy Brondello szövetségi kapitány is. Chris Anstey, minden idők egyik legkiválóbb ausztrál kosarasa – Dávid Kornél csapattársa a Chicago Bullsban az 1999-2000-es NBA-idényben – azonban ezt nyilatkozta:

Amikor a legszebb arcát mutatja, Liz Cambage ott van a világ két legjobb kosarasa között. Rossz napjain viszont kibírhatatlan a csapattársai számára.

Andrew Bogut, a Golden State Warriors 2015-os NBA-bajnokcsapatának centere sem csomagolta selyempapírba szavait, olyan értelmű üzenetet tett közzé a közösségi médiában, amelyben kétségbe vonta Cambage indokainak valós mivoltát. 

Akárhogy is, Ausztrália elvesztette a legjobb játékosát. Más kérdés, hogy a legutóbbi előkészületi meccsükön a behemót nélkül is 71-67-re megverték a Team USA-t...

(Borítókép: Liz Cambage 2021. július 7-én a Phoenix Mercury elleni mérkőzésen. Fotó: David Becker / NBAE / Getty Images)