Még Kopaszt is meglepte, hogy milyen jó tolóember

DSC7369
2021.07.21. 18:06 Módosítva: 2021.07.21. 20:02
Vasárnap elindul Japánba az a tizenhét magyar kajakos és kenus, akik a magyar színeket képviselik a tokiói olimpián. A csapat egyik utolsó edzésére, a szolnoki Holt-Tiszára az Index riporterei is hivatalosak voltak, és szemtanúi lehettek, hogy kirobbanó erőben vannak az egyik legeredményesebb magyar olimpiai sportág világklasszisai. Schmidt Gábor elnök öt érmet, ezen belül két aranyat remél a csapattól.

A tizenhét magyar olimpikon között két olimpiai bajnok – Kozák Danuta és Csipes Tamara – található, továbbá megannyi világ- és Európa-bajnok, ugyanakkor fiatalok is szép számmal; a legifjabb a 19 éves kenus Horányi Dóra, a korelnök a maga 34 évével az ötszörös olimpiai aranyérmes Kozák Danuta. Erre mondják azt némiképp elcsépelt fordulattal, hogy a tapasztalt, rutinos versenyzők és az ifjú titánok egészséges elegye, ideális ötvözete.

A 15 tagú riói csapatból mindössze négyen maradtak meg hírmondónak: az akkor még csak 19 éves Kopasz Bálint, Tótka sándor, továbbá a két extraklasszis kajakosnő, Kozák Danuta és Csipes Tamara. Kárász Anna pedig öt éve tartalék volt. 

Nos, szerda délelőtt a tizenhét olimpikonunk fáradhatatlanul rótta a kilométereket a Holt-Tiszai Vízisport Telepen. Ki már reggel kilenckor, ki csak később, tíz óra után szállt vízre. A legnagyobb tokiói esélyesnek számító Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra ötszázas kajakkvartett tagjai például megérkezésünkkor még csak készülődtek, az edző-édesapa Csipes Ferenc – maga  is olimpiai bajnok még 1988-ból, Szöulból három évvel azt követően, hogy 1985-ben, Mechelenben világra szóló teljesítménnyel megnyerte a vb-n a K-1 1000 méteres számot – éppen rágyújtott egy finom, nőiesen vékony cigarettára, majd kedves mosollyal az arcán közölte, hogy már évek óta nem nyilatkozik a médiának az esetleges balhékat elkerülendő. Annyit azért elmondott, hogy tökéletes az összhang közte és extraklasszis lánya között, ami a múltban nem mindig volt jellemző, de hát ahogy az évek múlnak, bizonyos emberi tulajdonságok erősödnek, ezek között is első helyen a kompromisszumkészség. 

Kozák Danuta szokásához híven ezúttal sem állt a média rendelkezésére – azt ígérte, az olimpia után mindenkinek szívesen nyilatkozik –, Kárász Anna, a szőke, mosolygós négyszeres világbajnok viszont igencsak közlékeny volt.

Nem is tudom elmondani, mennyire boldog vagyok, hogy bekerültem az olimpiai csapatba, ráadásul a négyes mellett a 200-as egyesben is. Amikor kihirdették az utazó versenyzők névsorát, hatalmas kő gördült le a szívemről – mondta az MVM Szeged klasszisa, aki 2014-2015 környékén üstökösként robbant be az élvonalba, és egy rövid időre még az akkor már kétszeres olimpiai bajnok Kozákot is háttérbe szorította. – Volt egy hosszabb sikertelen periódus a pályafutásomban, sokáig kerestem az okokat, miért ment gyengébben a kétezres évtized második felében, és bár bizonyos részigazságokra rájöttem, azt még mindig nem tudom, hogy a mai napig miért vagyok képtelen megismételni azokat az időket, amiket hat évvel ezelőtt repesztettem. De már közel járok a csúcsformámhoz, ami pedig a négyest illeti, az most remekül összeállt.

Olyannyira, hogy idén a poznani Európa-bajnokságon győzött is a kvartett, még úgy is, hogy Lengyelországban Kozák helyén Lucz Dóra volt a vezérevezős.

Mivel az olimpián az időrend lehetővé teszi Danutának, hogy mindhárom 500-as számban vízre szálljon, ezért most ő lesz a sztrók, vagyis ő foglal helyet az egyes beülőben, mögött Tami, aztán jómagam, és a negyedik lyukban Bodonyi Dóra – tette hozzá Kárász. – Először olyan sorrenddel próbálkoztunk, hogy Dana mögött én ültem, de így felbillent a hajó, mivel Tami és Dóra a nehezebb, mi ketten pedig könnyűsúlyúak vagyunk. A jelenlegi elosztás viszont kellőképpen kiegyensúlyozott. 

Mint ahogy az egész tizenhét tagú magyar csapat. Ezt a korábbi elnök, az edzést ugyancsak megszemlélő Baráth Etele is megerősítette, Schmidt Gábor, a szövetség mostani első embere, egyszersmind a MOB alelnöke pedig ki is fejtette, hogy miért.

Úgy fogalmaznék, hogy nagyon sok éremesélyes versenyzőnk van, de hogy a döntőben, amikor eljön az igazság pillanata, fejben hogyan bírják el a nyomást, az kiszámíthatatlan. Talán még egyetlen olimpiai csapatunkban sem volt ilyen sok, dobogóra esélyes kajakos, kenus – kockáztatta meg a sportági vezető. – Persze sok a bizonytalansági tényező, a hölgyeknél például az, hogy a remek új-zélandi csapatot, benne a kétszeres olimpiai bajnok Lisa Carringtonnal már másfél éve nem láttuk. Nagyon erős a belorusz, a német, a lengyel alakulat is, de ha csak magunkra figyelünk, látnunk kell, hogy mindenki olyan időket teljesít az edzéseken, amire a korábi években is büszkék lettek volna. Bizakodó vagyok, nyilván a lányok a legerősebbek, de azért ne feledkezzünk meg a férfikajak-szakágról sem, ahol azért egyesben és párosban nagy esélyünk van az éremszerzésre. Ugyanazt mondom, mint 2019 óta mindig: öt éremmel és ezen belül két arannyal elégedett lennék.

Schmidt szerint izgalmas helyzet az, hogy több számban is két egység képviseli a színeinket.

Óriásiak a mezőnyök, korábban megszoktuk, hogy legfeljebb három előfutam van számonként, most női kajak egyes 500 méteren hat előfutam lesz, annyi az induló, hiszen mások is élnek a kettős indítás lehetőségével – vélekedett az elnök. – Már a döntőbe jutás sem lesz egyszerű. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a négyesben ott ül a két egyéni indulónk, Kozák és Csipes, továbbá az egyik 500 párosban érdekelt Bodonyi. De a mieink annyira profik, hogy ebből semmiféle feszültség nem származik. Ettől függetlenül a Csipes, Medveczky és a Kozák, Bodonyi páros egymás ellenfelei lesznek ott, abban a pillanatban. Azt szoktam mondani, hogy a kettős indításnak megvan az az előnye, hogy valamelyik versenyzőnk biztosan dobogós lesz. 

Kopasz Bálint öt éve, Rióban tizenkilenc évesen már szóhoz jutott, de akkor még nem tudta hozni a formáját, most viszont június elején a poznani Eb-n mind az 500, mind az 1000 méter egyest behúzta. A még mindig csak 24 éves kajakos, akinek az édesanyja az edzője, roppant szerényen a döntőbe jutást tűzte ki célul maga elé, azon belül is az 1-5. hely valamelyikének megszerzését. Még azt is hozzátette, extrém körülményekre számít, mert neki mindig is a szeles pálya, a hullámzó víz feküdt.

Ezer méteren, párosban Nádas Bencével kísérlik meg az éremszerzést. 

Bence a súlyosabb egyéniség, ő ül elöl, és pedig mögötte. Engem is meglepett, hogy milyen jó tolóember vagyok, Bence a főnök, ő a vezérevezős – mondta Kopasz. – Edzésről edzésre javul közöttünk az összhang, pár hete választottuk azt a megoldást, hogy én ülök hátra, amit kissé szokatlan volt nekem, mert én korábban rendszerint sztrókoltam. Egész jól megindult alattunk a hajó, amikor a hajrában elkezdtem tolni.

Nádas Bence a széles hátával afféle szélfogó a kajak első beülőjében.

Szerintem minden szempontból erősítjük egymást, azt mondtam Bálintnak, hogy hagyatkozzon az érzéseire, és ez eddig bejött – így Nádas. – Nem szeretnék terhet rakni magunkra, mindketten élvezni szeretnék a futamokat. Természetesen szeretnénk bekerülni a döntőbe, és ha ez sikerül,akkor ott már egy örömkajakozást bemutatni.

Végül a szakvezetőként első olimpiájára készülő Hüttner Csaba szövetségi kapitány adott prognózist.

Hogy mennyire erős a válogatottunk? Kiegyensúlyozott a gárda, minden szakágban vannak erős versenyzőink, sok érem lehetősége van a csapatban – bizakodott a kapitány. – Talán férfikenuban lenne a legnagyobb bravúr az éremszerzés, de a két fiú, Adolf Balázs és Fejes Dániel bármire képes, ahogy ezt az olimpiai pótkvalifikációs versenyen is láttuk, de a realitás nekik inkább a pontszerzés. Egyértelmű, hogy a női kajak szakág a legesélyesebb, de az Eb-n a két olimpiai egyest a férfiaknál is megnyertük. És bízom a Varga, Béke, valamint a Nádas, Kopasz párosban is. A kettős indulás új helyzetet teremt, ilyenre az olimpiákon eddig nem volt példa, mint ahogy arra sem, hogy nincsenek nézők. Biztos, hogy így hangulattalanok lesznek a versenyek, és az az érzésem, az fog győzni, aki a legjobban alkalmazkodik a szokatlan körülményekhez. 

Ha már az érzések szóba kerültek: mi meg úgy érezzük, a szokatlan körülményekhez alkalmazkodásban jók a belevaló magyar versenyzők. 

(Borítókép: Nádas Bence és Kopasz Bálint. Fotó: Kaszás Tamás / Index)