Nem sikerült a bravúr Mészáros Eszternek

DEBRE20210724001
eb spot

Tokió 2020

Helyszíni tudósítás

2021.07.24. 02:47 Módosítva: 2021.07.24. 03:44
Beindult a nagyüzem a tokiói olimpia első teljes versenynapján, Mészáros Eszter a női légpuska 10 méteres selejtezőjében kezdte meg szereplését. A magyar sportlövő 625.3 körös eredménnyel zárt, ami nem volt elég a döntőbe kerüléshez, a 20. helyen végzett a kvalifikációban.

A sajtóközponttól bő egyórás buszozásra található Aszaka Lőtér egy hatalmas sportpark közelében található, amelyben baseball- és futballpályák, valamint teniszpályák és futókör is található. Gyönyörű zöld környezet a belváros szívében, de mégis kissé távol a város zajától.

A sportlövészet első versenyszámát, a női 10 méteres légpuska selejtezőjét rendezték itt először, az 50 induló között volt Mészáros Eszter is, aki friss világkupa-győztesként (Eszék) érkezett meg pályafutása első olimpiájára. Az 50 versenyző hatszor tíz lövést durrant el saját tempójában, majd az összesített pontszám alapján alakul ki a döntő nyolc fős mezőnye.

A 19 éves gödöllői versenyző a 18-as lőálláson kezdte a selejtezőt, az első körben 102.5-ös, míg a másodikban 103.5-ös eredménnyel, amivel a 31. helyen állt. Folyamatosan javult a körátlaga, a harmadik sorozatban 104.9-es eredményt mutatott az eredményjelző. A negyedik sorozatban még tovább emelte a lécet Mészáros Eszter 105.5 körrel, az élő rangsorban ekkor már 23. volt.

A magyar sportlövő az elsők között fejezte be a 60 lövést, 625.3 körrel zárt a 20. helyen, ami sajnos nem volt elég a legjobb nyolc közé kerüléshez, így nem lesz ott a helyi idő szerint 10.45-kor kezdődő döntőben. Győrik Csaba szövetségi kapitány úgy fogalmazott, gyönyörűen dolgozott, a teljes eszköztárát használta Mészáros Eszter, de ez ma ennyire volt elég.

A norvég Jeanette Duestad selejtezős csúccsal – mivel Rióban ugyanez a versenyszám még csak 40 lövéses volt – végzett az élen, a nyolcadik, még döntőt érő helyet pedig az orosz Anasztaszija Galasina szerezte meg 628.5 körös eredménnyel.

Izgultam nagyon, az elején nem is sikerült ezt jól kezelni, a végére viszont belelendültem. Az utolsó 4 sorozattal megdolgoztam, kiadtam, amit tudtam magamból, ennyi sikerült most. Lehet, hogy nem is kellett volna végiglőnöm az első tíz lövést, de tudatosan álltam ki, hogy megakasszam ezt a hullámot. Az első lövést is én adtam le ma, és még lassabban is lőttem, mint szoktam. Túlságosan akartam, finomkodtam vele az elején. Sajnálom, hogy nem mehetünk más versenyekre, izgalmas lehet másoknak szurkolni

– értékelt Mészáros Eszter a verseny után.

Megpróbálta nagyon jól megcsinálni az elejét, ilyenkor lelassul a sütés. Ez előfordul máskor is, ilyen van, de nem ennyire alacsonyan szokott kezdeni. Most nem ez történt. Az egész tavasza jó volt, de kevesebb, mint amennyit igazából tud, nem úgy ment, ahogy kellett volna. Volt egy jó másfél éve, amikor berobbant a világ élvonalába, de mindenkinél eljön ez az idő, amikor egy kicsit küzdeni kell. Ettől függetlenül még mindig ott van a világ élvonalában, de most nem tudta elkapni a ritmust az elején. Ez általános a lövőknél, az elején mindenki nagyon szépen meg akarja csinálni. Sok van még benne, kiváló versenyző, most sem omlott össze egy nehéz helyzetben

– mondta Mészáros edzője, Szucsák László.

TOKIÓ 2020
SPORTLÖVÉSZET, NŐI LÉGPUSKA 10 M, SELEJTEZŐ
1. Jeanette Duestad (norvég) 632.9 kör
2. Pak Hi Mun (dél-koreai) 631.7 
3. Mary Tucker (amerikai) 631.4
...20. MÉSZÁROS ESZTER 625.3 

(Borítókép: Mészáros Eszter a női 10 méteres légpuska versenyszám selejtezőjében a tokiói Aszaka Lőtéren 2021. július 24-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)  • Hírek
  • Bankszámla