21:00, June 14.
Németország 0
Skócia 0

Elárverezte tokiói ezüstérmét, hogy megmentse egy csecsemő életét

2021.08.18. 09:18

Nem mindennapi gesztust tett a női gerelyhajítás tokiói ezüstérmese, Maria Andrejczyk. A lengyel atléta áruba bocsátotta az olimpián megszerzett medálját annak érdekében, hogy a befolyt összegből egy nyolc hónapos csecsemő életmentő szívműtétjét támogathassa.

Nem gondolkodtam sokat a döntésen, ez volt az első adománygyűjtés, amin részt vettem, tudtam, hogy ez a helyes lépés. Miloszek súlyos szívproblémákkal küzd és minél hamarabbi operációra van szüksége. Az érem csak egy tárgy, de hatalmas értékkel bírhat mások számára. Életeket menthet ahelyett, hogy a port fogja a szekrényben

– nyilatkozta a sportoló.

A medál 125 000 dollárért, azaz körülbelül félmillió zloty-ért kelt el, ami a beavatkozáshoz szükséges összeg egyharmada, de a gyűjtés minden bizonnyal sikeres lesz, ugyanis már meghaladta a célként kitűzött 1,5 millió zloty 90%-át. Miloszeket a Stanford Egyetemen fogják megoperálni.

A licitálást egyébként a Zabka Polska, egy lengyel szupermarketlánc nyerte meg, amely azonnal bejelentette, hogy szeretné, ha Andrejczyk megtartaná az érmét. A 25 éves gerelyhajító Tokióban állt először dobogón felnőtt egyéni versenyben. 2018-ban osteosarcomával, azaz rosszindulatú csontdaganattal diagnosztizálták, de egy évvel később vissza tudott térni.