Hosszú Katinka visszavonul, de az idei vb és Eb még belefér

DSC 4705
2022.01.12. 13:23
Információink szerint Hosszú Katinka hamarosan bejelentheti visszavonulását. A háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok úszónő az idei fukuokai világ- és a római Európa-bajnokságot még végigcsinálja – legalábbis így tervezi –, aztán elbúcsúzik.

Hosszú Katinka május harmadikán krisztusi korba lép, betölti a harminchármat. Ebben az életkorban már kevesen úsznak versenyszerűen, ő sem sokáig, ha minden igaz, idén befejezi. Úgy tudjuk, a májusi fukuokai világ- és az augusztusi római Európa-bajnokságon még vízbe ugrik, aztán elbúcsúzik. 

Hogy van alapja információnknak, azt a Magyar Úszó Szövetségtől sem tagadták, megerősítették, hogy Hosszú nagy bejelentésre készül, de hogy mire, azt nem részletezték. De hát mi más is lehetne, mint a visszavonulás, ami amúgy is csak a status quo szentesítése lenne, hiszen a nem túl sikeres tokiói olimpia óta nyílt titok volt az uszodák világában, hogy nincs túl sok értelme erőltetni a folytatást. 

Hosszú január harmadika óta Tenerifén edzőtáborozik trénere, egyben párja, Gelencsér Máté, annak apja, valamint egy edzőpartner társaságában. 

Az úszónő csaknem két évtizedes élvonalbeli pályafutása a 2003-as rövid pályás felnőttbajnokság megnyerésével indult be 400 méter vegyesen, alig 14 éves korában. Korosztályos Európa-bajnoki címek után a nagy áttörést a 2009-es római világbajnokság jelentette, ahol megnyerte a 400 vegyest, és bronzérmet szerzett 200 vegyesen és pillangón.

A balsikerű londoni olimpiát követő őszön, immár Shane Tusup – későbbi férje – szakmai irányításával vett lendületet karrierje. Futószalagon nyerte meg a rövid pályás világkupa-sorozatokat, halmozta a vb- és Eb-aranyakat, a riói olimpián pedig három arany- és egy ezüsttel felért pályafutása csúcsára. A 2017-es budapesti, majd a 2019-es kvangdzsui vb-n még behúzta a két vegyest – utóbbin már Petrov Árpád volt az edzője –, de a tokiói olimpia már nem jött össze, attól kezdve lehetett sejteni, hogy rövidesen befejezi. 

Bármi is történik az idei világversenyeken, Hosszú Katinka helye már megingathatatlan az úszósport történetében, úgy is, mint forradalmár, aki gyakorlatilag magát a versenyzést tette meg edzésmódszere alapjának. 

(Borítókép: Hosszú Katinka 2020. július 15-én. Fotó: Bődey János / Index)