Aggódik a sportszövetség a kínai teniszcsillag épségéért, de a tüntetőkből nem kérnek

2022.01.23. 10:47 Módosítva: 2022.01.23. 10:48

A hivatalos verzió szerint a Tennis Australia teniszszövetség aggódik a tavalyi év végén eltűnt, majd gyanús körülmények között előkerülő Peng Suaj kínai teniszcsillag épségéért, aminek az Australian Open tornán részt vevő játékosok is hangot adnak. 

A tenisztorna szervezői azonban úgy tűnik, az aggódás jogát maguknak és a sportolóknak tartják fent:

egy brisbane-i aktivista a minap arról osztott meg felvételt, hogy a sporteseményen a biztonságiak elveszik az emberi jogi aktivistáktól a Free Peng Suaj feliratú pólókat és transzparenseket. 

A figyelemfelhívó akció kellékeinek elkobzásához pedig kicsit később a rendőrség is asszisztál. 

A jegyváltás feltétele, hogy nem lehet kereskedelmi vagy politikai jellegű ruházatot, transzparenseket vagy táblákat hozni a tornára – magyarázta a történteket a Tennis Australia szóvivője a Guardian Australianak.

A teniszcsillag november elején került a kínai hatóságok célkeresztjébe. A 35 éves sportoló a kínai közösségi médiában közzétett egy hosszas esszét, melyben nemi erőszakkal vádolta meg Csang Gao-li volt miniszterelnök-helyettest. Peng ezután felszívódott, és csak hetekkel később jelent meg a nyilvánosság előtt, de a gyanú szerint megrendezett körülmények között. A kínai teniszezőnek azóta pedig se híre, se hamva. 

(Guardian)