Exatlon válthatja ki az öttusalovaglást

GettyImages-82495209
2022.01.31. 20:16
A végén még valami „Exatlon-szerűség”, egyfajta akadályverseny váltja a lovaglást az öttusaversenyeken, ha az UIPM, a nemzetközi szövetség elképzelései valóra válnak.

Fábián László, a MOB sportigazgatója, aki minden olimpiai sportág eseményeit hivatalból naprakészen követi, jól értesültnek nevezhető hírforrásból most éppen arról szerzett tudomást, hogy

2024 után valamiféle „Exatlon-szerűség” válthatja a lovaglást az öttusa nemzeti és nemzetközi versenyein.

Az elképzelést nem tartja ördögtől valónak, de úgy gondolja, hogy lenne annál egyszerűbben is kivitelezhető elismert versenyforma, amely már utat tört magának a sport világában.

Nem korteskedek az Exatlon mellett, mert nekem a lovaglás kitessékelése az öttusa alapsportágai közül komoly szívfájdalmat okozott, ráadásul félelmet is a sportág jövője miatt, azt viszont nem vonom kétségbe, hogy amit a képernyőkön látunk, az embert próbáló ügyességi és extrémsportnak is tekinthető. Méghozzá olyannak, amihez kiváló állóképességre, kitartásra, erőre és gyorsaságra van szükség, más szóval általánosan jó felkészültségre. Az a hírforrás, nevezetesen az insidethegames.biz, amiből tájékozódtam, nem bocsátkozott részletekbe, így csak következtetni lehet arra, hogy az Exatlonhoz hasonlítható versenyforma a jövőben a kombihoz, a lézerlövészetes futáshoz, vagyis a laser runhoz kapcsolódna, mert máshoz aligha lehetne hozzáilleszteni. Kíváncsian várom a hivatalos megerősítést vagy a cáfolatot, addig is megfontolandónak tartom az e-sport lehetőségeinek tanulmányozását. A programozók szerintem meglehetősen rövid idő alatt tudnának elkészíteni egy olyan videojátékot, amely a kiátkozott lovasszámot testesíti meg, és hozná vissza az öttusába, ugyan lovak nélkül, de legalább a lovaglás iránti tisztelet jeléül” – hangsúlyozta az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Fábián László, akinek a véleményét azért is lehet hitelesnek és megfontolandónak tekinteni, mert öttusázó pályafutása alatt olimpiai, világ- és Európa-bajnoki győzelmeket aratott.

Az éppen Pekingbe, a téli olimpiára készülő sportigazgató álláspontját megismerve az SzPress Hírszolgálat annak is utánajárt az UIPM monacói főhadiszállásán, hogy a javaslatok ismeretében mikorra várható az öttusasportot kormányzó nemzetközi szövetség türelmetlenül várt bejelentése a lovaglást a 2024. évi párizsi olimpia után felváltó új sportágról, ezt követően pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak az a döntése, amely szentesíti az új forgatókönyvet.

Ami biztos: a február 4-én kezdődő és 20-án záródó pekingi téli olimpiai játékok alatt a NOB legfeljebb csak tanulmányozni fogja a cserével kapcsolatos elképzeléseket, ami nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy egy így vagy úgy átalakított legújabb öttusa tesztelése már 2022-ben elkezdődne.

Először is az ötödik versenyszámmal foglalkozó nagy létszámú nemzetközi munkacsoportnak kell dűlőre jutnia. Ha ez már megtörtént, csak akkor kerülhet a kimunkált javaslat az UIPM végrehajtó bizottsága elé. Majd ezt követően érkezhet el a végső szót kimondó közgyűlés napja, amelyre ez év novemberéig kell várni. Ha addig nem alakul ki „forradalmi helyzet”, következhet a NOB szentesítése, nem előbb, mint 2023-ban. Ebből aztán az is következik, hogy az öttusa sokadik változatára rohamléptekben kell majd a versenyzőknek felkészülniük, nem egészen két év leforgása alatt. Nem irigylésre méltó tehát a mostanában a 90 percbe sűrített öttusát sulykolók helyzete.

(Borítókép: A mexikói Oscar Soto a férfi öttusa lovaglási díjugrató versenyén a 2008-as pekingi olimpiai játékokon 2008. augusztus 13-án. Fotó: Julian Finney / Getty Images)