Szenvedélye lett a végzete – 60 éves lenne a magyar autósport ikonja

F  IK19870913006
2022.02.09. 06:00 Módosítva: 2022.02.09. 11:25
A mai középkorúak – főleg a hölgyek – bálványa volt Kesjár Csaba, aki az első magyar Formula–1-es pilóta lehetett volna, ha fiatalon nem szenved halálos balesetet a Nürnberg melletti Norisringen 1988 nyarán, 26 éves korában. Ennek lassan 34 éve, a balsorsú sportember február 9-én lenne hatvanéves. Ebből az alkalomból Kesjár életét és a balesetet megelőző napok történetét szinte percről percre feldolgozó, alapos könyvet írt Harle Tamás újságíró.

Aki már felnőtt- vagy legalábbis kamaszfejjel élte át a nyolcvanas évek második felét, az pontosan tudja, mekkora ikon volt Kesjár Csaba. Nem csupán a sportéletben, hanem a popkultúrában is, hiszen a filmszínész külsejű, tehetős fiatalember jó úton haladt afelé, hogy az első magyar Formula–1-es pilóta legyen, ráadásul éppen azokban az években, amikor – egészen pontosan 1986-ban – megrendezték az első Magyar Nagydíjat a Hungaroringen. Akkor, amikor szabályos Formula–1-es őrület tombolt hazánkban, ami még az olyan, a „berregő sportágak” ellen beoltott csodabogarakat is kicsalogatta egyszer-egyszer Mogyoródra, mint amilyen e sorok írója.

Harle Tamás ezt a három évtizeddel ezelőtti népszerűségi hullámot érzékelteti parádés empátiával vaskos, több mint 300 oldalas, bőséges fotómelléklettel gazdagított könyvében. Virtuálisan elkísérjük a fiatal autóversenyzőt utolsó útjára, a Norisringre, ahol száz százalékig még ma is kiderítetlen körülmények között, féknyom nélkül rohant neki versenyautójával az edzésen a pálya oldalfalának, tragikus módon, barátnője, Werner Imola szeme láttára. 

A könyvet olvasva időutazásra indulunk a közvetlenül a rendszerváltást megelőző évek Magyarországára, amikor már roskadoztak a létező szocializmus eresztékei, már kezdeményekben működött a mi sajátos kapitalizmusunk, amelynek tipikus figurája volt ez a remek kiállású, önbizalommal teli, roppant tehetséges fiatalember. Aki virtigli autóversenyző családból származott, nagyapjáig visszamenően.

Különösen tanulságosak és izgalmasak azok a fejezetek, amelyek Kesjár szerződésének keletkezését járják körbe, megvilágítva a nyolcvanas évek végének különleges honi viszonyait. A könyv, ahogy említettük, végigkíséri a tragédia előtti utolsó napot, és persze Kesjár Csaba életének huszonhat évét is, megismertetve az olvasót a Kesjár versenyzői dinasztia izgalmakban bővelkedő történetével. 

Harle Tamás: Kesjár Csaba 60 – A teljes történet, 316 oldal + fotógaléria

Kék Európa Stúdió, 5980 forint. A könyv a MSÚSZ Nagy Béla-programja támogatásával készült.

(Borítókép:  Kesjár Csaba autóversenyző a rajt előtt a Hungaroringen az 1987. szeptember 12-én és 13-án megrendezett Szuper Kupa Nemzetközi Gyorsasági Autóversenyen.  Fotó:  Németh Ferenc / MTI)