Begorombult, majd szétlőtte az apja csapatát

063 1238068854
2022.02.13. 08:59
Klay Thompson nem lacafacázott, arra a meccsre időzítette a visszatérése utáni nagy dobását, amelyen az a csapat volt a Golden State Warriors ellenfele, amellyel édesapja, a legendás Mychal Thompson annak idején két NBA-bajnoki címet szerzett: a Los Angeles Lakers. A „kis” Thompson az utolsó negyedben szerzett 16 pontjával szinte egymaga verte meg LeBron Jameséket.

Nyolc perc volt hátra a San Franciscó-i Chase Centerben a Golden State Warriors–Los Angeles Lakers NBA-mérkőzésből, és nagyon úgy nézett ki, hogy elmegy a meccs. Mármint a pocsékul kosarazó Warriorsnak, amely 101-95-ös hátrányba került a totálisan esélytelen vendégekkel szemben. (A hazaiak 41-15-ös, a dél-kaliforniaiak 26-30-as mérleggel vágtak neki az összecsapásnak.) Steph Currynek nem ment, ugyanakkor a másik oldalon

LeBron James éppen az élére ugrott az alapszakasz és a playoff egyesített pontlistájának, letaszítva onnan a letaszíthatatlannak hitt Kareem Abdul-Jabbart.

A gyűrű tövére

És mivel az egész szezonban betliző Russell Westbrook is meglepően jól játszott, továbbá Anthony Davis és Malik Monk is hozta a kötelezőt, úgy tűnt, senki sem állíthatja meg a két évvel ezelőtti bajnokot.

Vagy mégis? Egy két és fél évig tartó borzalmas kettős sérülésből visszatérő veterán másképp gondolta. Igen, Klay Thompson volt az, aki előbb bedobott egy duplát, majd a megítélt pluszbüntetőt is értékesítette, sőt, újabb két jó kosarával már egyenlített is 103-103-ra a Golden State. De James, Westbrook és Austin Reeves kétpontosával már megint megugrott az ellenfél 109-103-ra. 

Sebaj, Thompson gyorsan bevágott két triplát, 109-109-re alakítva az állást. Ám 1:54-gyel a vége előtt ismét visszavette a vezetést a Lakers 113-112-re.  De Thompsonnak maradt még egy patronja, 1:35-tel a lefújás előtt bevert még egy triplát, ezzel 115-113 lett az állás. Egy jó Davis-büntető, majd egy Curry-dupla (117-114), amikor 2,6 másodperc volt már csak hátra, és James három büntetőt dobhatott Curry faultja után.

Az elsőt kihagyta, a másodikat bedobta, majd a harmadikat szándékosan a gyűrű tövére dobta, hogy a lepattanót leszedve kiegyenlíthessenek.

Könnyek a szemben

De nem a Lakersé lett a labda, lejárt az idő, 117-115-re győzött a Warriors.

A meccs hőse 33 pontjával Thompson lett, 16-ot az utolsó negyedben szerzett, ő nyilatkozott a tévének. Annyira emocionális meccse volt ez a játékosnak – a tizennegyedik a visszatérése óta –, hogy nemcsak ő pityeredett el, hanem a riporterhölgynek, Lisa Saltersnek is könnyek szöktek a szemébe:

Nem fogok hazudni, borzalmasan próbára tett a két és fél éves várakozás, a rehabilitáció – mondta Thompson. – Sokszor föl akartam adni, de valahogy erőt vettem magamon. Azért is örülök annyira ennek a mai győzelmünknek.

Amelynek az az érdekessége, hogy éppen a Lakers ellen aratta a Warriors, az ellen a Lakers ellen, amelynek Klay apja, Mychal Thompson kulcsjátékosa volt a nyolcvanas évek végén. Olyannyira, hogy az „öreg” Thompson döntő szerepet játszott a „Showtime Lakers” 1987-es és 1988-as bajnoki címében. Az 1987-es fináléban, a Boston Celtics ellen a 4-2-re megnyert sorozat utolsó három meccsén 16, 18 és 15 pontot szerzett a kispadról beszállva a 6 láb 10 hüvelyk (209 cm) magas center, az 1978-es draft egyes kiválasztottja, majd a következő évben, amikor már a Detroit Pistons próbálta meg letaszítani a Lakerst a trónról, szintén volt egy 14, illetve egy 12 pontos meccse a 4-3-ra megnyert sorozat közben.

Thompson senior 67 éves, és a Bahamákon született, amerikai-bahamai kettős állampolgár. Ahogy az idősebb fia, a 34 éves Mychel Thompson is, aki ráadásul maga is kosaras, és játszott a Bahamák válogatottjában. Szombaton ott volt a Chase Centerben, és hevesen szurkolt két évvel fiatalabb öccsének, aki a héten ünnepelte 32. születésnapját. 

Mychal Thompson, Klay apja ma is a Lakershez kötődik, a klub házi tévécsatornáján ő a meccsek egyik kommentátora. Ami pedig Klayt illeti, gyerekként természetesen a Lakersnek drukkolt, rendszeresen járt az apjával a csapat meccseire az inglewoodi Forumba. 

Az edzői stáb, Steve Kerr-rel az élen, fokozatosan csepegteti a játékperceket a két borzalmas sérülésből, egy térdkeresztszalag-szakadásból és egy Achillesín-szakadásból lábadozó Thompsonnak; kezdetben maximum húsz percet tölthetett a pályán, most már harmincat, de szombaton megszegték a magukra erőltetett törvényt: a játékos 30 percet és 1 másodpercet játszott.

Soha súlyosabb szabálysértést...

(Borítókép: Klay Thompson. Fotó: Kavin Mistry / GETTY IMAGES NORTH AMERICA /  AFP)