Nagyszerű magyarországi szakaszokra számít a Giro d’Italia korábbi bajnoka

GettyImages-955923342
2022.03.25. 13:36
Izgalmas és nagyszerű magyarországi szakaszokra számít a május 6-án rajtoló Giro d’Italián az olasz országúti kerékpáros körverseny 1987-es bajnoka, Stephen Roche.

Meglátásai alapján már a Budapest–Visegrád-nyitóetapon sem várható nyugodt verseny.

Ez egy háromhetes viadal első napja, mindenki ideges lesz, hiszen csak egy győztese lehet a nyitánynak

– mondta a korábbi profi országúti kerékpáros.

A fővárosi időfutamon – ahol kanyart is neveztek el róla – Roche várakozásai szerint kis különbségek alakulhatnak ki az összetettben, míg a Balatonfüreden záruló, több mint kétszáz kilométeres harmadik szakaszon a várt mezőnyhajrá mellett is számít némi meglepetésre. Az 1993-ban visszavonult ír kerékpározó Giro-sikere évében a Tour de France-on és a világbajnokságon is diadalmaskodott, egy esztendőn belül ezt a három versenyt rajta kívül csak a sportág belga legendája, Eddy Merckx nyerte meg.

A sajtó részére tartott pénteki budapesti szakaszelemző esemény előtt felavatták a Grande Partenza szempontjából központi szerepet játszó Hősök terén azt a visszaszámlálót, amely megmutatta: 

csupán 42 nap van hátra a Nagy Rajtig.

Balázs Tibor, a magyarországi szakaszok operatív vezetője hangsúlyozta: a kerékpársport szurkolói Magyarországról beszélnek, és ez egyre inkább így lesz, ahogy közeledik a május 4-i csapatbemutató.

Nagyon büszkén vagyunk részesei a Giro d’Italiának. A szervezés ott tart, ahol tartania kell

– szögezte le. 

Az első etapot virtuálisan bemutató Valter Attila hektikus első szakaszra számít. Ennek során rendeznek részhajrát Székesfehérváron és Esztergomban is, utóbbiért ráadásul időjóváírás is jár, a negyedik kategóriás visegrádi emelkedőig hátralevő kis távolság miatt pedig a szervezők úgy vélik, itt már aligha szökevények fognak elsőként áthaladni.

Roche szerint ráadásul a szél is közrejátszhat, nem csupán a Velencei-tó környékén, hanem akár a záró emelkedő előtt, ahol 233 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük a bringásoknak. Az első helyezett a rózsaszín mellett a hegyi pontverseny vezetőjét illető trikót is átveheti.

A 2022-es Giro d’Italia magyarországi szakaszai:

  1. szakasz, május 6. péntek: Budapest–Visegrád, 195 km
  2. szakasz, május 7. szombat: Budapest, 9,2 km, időfutam
  3. szakasz, május 8. vasárnap: Kaposvár–Balatonfüred, 201 km

(MTI)

(Borítókép: Getty Images)