Dallas: végéhez közeledik a sorozat

2022-05-23T041011Z 96738276 MT1USATODAY18332801 RTRMADP 3 NBA-PL
2022.05.23. 08:24
Újra elő kellett vennünk az unásig ismételt klisét: sok lúd disznőt győz. Hiába dobott 40 pontot Dončić, hiába ugrott a Dallas Mavericks rekordlistájának élére azzal, hogy a playoffban nyolcadszor érte el vagy lépte túl a 40 pontot, mégis a kiegyensúlyozott csapatteljesítményt nyújtó Golden State Warriors győzött 109–100-ra az NBA nyugati főcsoportdöntőjének harmadik mérkőzésén. A kaliforniaiak 3–0-ra vezetnek, innen még soha, senki sem tudott fordítani a ligában.

Csak a szokásos: Luka Dončić megint kozmikus produkcióval rukkol elő (40 pont, 11 lepattanó), de az elkeseredett dallasi szurkolóknak azt kell látniuk, hogy 21 másodperccel a lefújás előtt, amikor már elment a meccs, kezébe temeti az arcát a szlovén fenomén, és úgy ül le végleg a kispadra. Egyszerűen túl jó az ellenfél, a Golden State Warriors az NBA nyugati főcsoportdöntőjében. Steph Curry (31 pont, 5 lepattanó, 11 gólpassz), Andrew Wiggins (27 pontos playoff-karriercsúcs, 11 lepattanó, 3 gólpassz), Klay Thompson (19 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz) túl sok volt a jóból, összesítésben 3–0-ra vezet a Warriors, és pontosan tudjuk, hogy innen nincs visszaút, ekkora hátrányból még soha, senki nem fordított az NBA rájátszásában. És bár mindig van egy első, ez most nem úgy néz ki, hogy az lesz. A Dallas továbbra is egy-, legfeljebb kétszemélyes csapat (Dončić + Jalen Brunson), maximum Spencer Dinwiddie csatlakozik hozzájuk néha. Ezen az estén Brunson 20, Dinwiddie 26 pontot tett hozzá, a többiek közül senki sem érte el a 10 pontot. 

A meccs embere vitán felül Wiggins volt. A Warriors bedobója akkorát zsákolt Luka feje fölött, hogy a szlovén fiatalember hanyatt esett. Ahogy mondani szokták, Wiggins poszterre rakta az ellenfelét. 

A Warriors még úgy is simán vezet, hogy a Mavericks kispadja minden meccsen példátlan cirkuszt csinál az excentrikus tulajdonos, Mark Cuban vezérletével. A milliárdos veri a tamtamot – szó szerint, nem képletesen –, állandóan rálép a partvonalra, ami persze szigorúan tilos, a cserejátékosok és az inaktív, utcai ruhában jelen lévő Mavericks-kosarasok ugyanezt teszik. A legkirívóbb eset az volt, amikor a második meccsen, még San Franciscóban Curry Theo Pintonnak, a Mavericks fehér öltönyben az oldalvonalon gesztikuláló játékosának passzolta a labdát. A Warriors irányítójának nem ment el az esze, csak éppen azon a mérkőzésen a Golden State játszott fehér mezben, és Currynek azt sugallta a periférikus látása, hogy Pinton is a csapattársa.

Nem volt az, viszont a liga a sorozatos és visszatérő súlyos szabálysértések miatt 100 000 dollárra bírságolta vasárnap a Maverickset. Cubant állítólag nem viselte meg az átszámítva 35 millió forintos büntetés, úgy hírlik, megkérdezte Adam Silvert, az NBA főnökét:

Bocs, nincs apróm, nem tudna visszaadni egymillióból?

De a jelek szerint Cuban és a Mavericks cserejátékosai a fejük tetejére állhatnak, már a csoda sem segít a texasiakon. A sorozat negyedik – nagy valószínűséggel utolsó – mérkőzését kedd éjjel játsszák, Dallasban. A Warriors három év után térhet vissza a döntőbe megannyi súlyos sérülés és hányattatás után. 

(Borítókép: Stephen Curry, a Golden State Warriors játékosa és a Dallas Mavericks játékosa, Luka Dončić az American Airlines Centerben 2022. május 2-án. Fotó: Jerome Miron-USA TODAY Sports / Reuters)