Elnöki ügy: President nyerte a 100. Galopp Magyar Derbyt

2022.07.03. 20:31 Módosítva: 2022.07.03. 21:48
A President nevű ló nyerte vasárnap a Kincsem Parkban rendezett 100. Galopp Magyar Derbyt – számolt be róla a Magyar Távirati Iroda és az Index helyszínről tudósító munkatársa. És ha már az Elnök nyert, akkor stílszerűen a köztársasági elnök, Novák Katalin adta át a győztes lónak és zsokénak, Sztaniszlav Georgijevnek az első díjat, a díszes herendi vázát és a koszorút.

A hároméves lovak számára kiírt 2400 méteres versenyen a maximális 16 telivér – 12 mén és 4 kanca – állt rajthoz. A futam elején az egyik favorit, Régi Csibész haladt az élen, a célegyenesbe fordulva Spartan Devil és az Alagi Díj idei nyertese, Maxim követte. Az utolsó száz méteren öt ló szinte fej fej mellett haladt, közülük az a President győzött egy lóhosszal, amely az utolsó kanyar előtt még a boly legvégén lovagolt – de nem a mezőnyén, mert messze leszakadva az a Trigger kullogott a sor végén, amely a rajt után ellenszegült, és csak jó ötvenméteres hátránnyal eredt a többiek után.  

Ezzel újból beigazolódott a galoppbabona: az a ló, amelyik megnyeri a legfontosabb előversenyt, az Alagi Díjat (Maxim), az nem diadalmaskodik a Magyar Derbyn. A bukmékereknél egyébként Black Pepper számított az esélyesnek 3,6-os oddsszal Régi Csibész, (3,8) és Maxim (4,1) előtt. 

A bolgár születésű, de mintegy 15 éve Magyarországon lovagló Sztaniszlav Georgijev és President párosa mögött szinte egyszerre haladt át a célvonalon az Alagi Díj győztese, Maxim, illetve Spartan Devil a második és harmadik helyen, amit a célfotó döntött el. Georgijevnek egyébként több lova is ott volt a mezőnyben, a zsoké-idomár azonban a sok közül Presidentet választotta, őt lovagolta, nem véletlenül, mert benne bízott a legjobban, dacára annak, hogy sokan, így az Index is, a szintén „Giorgio" – ez Georgijev beceneve – által trenírozott Maximot tartották a favoritnak.

A lónak járó koszorút Novák Katalin köztársasági elnök adta át, majd az államfő a pódiumon is részt vett a győzteseknek járó herendi porcelánvázák átadásában, ahogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is. A futam összdíjazása 30 millió forint volt, a győztesnek a fele, 15 millió járt.

A háromnapos versenyhétvége programját mazsorett- és divatbemutató, valamint kalapverseny is színesítette, a 100. Galopp Derby előtt pedig Tóth Gabi énekesnő adott rövid koncertet, majd ő énekelte a díjátadás után a himnuszt is.