Bukhatja az US Opent oltatlansága miatt Djokovics

2022-07-10T161628Z 284277307 UP1EI7A197EM4 RTRMADP 3 TENNIS-WIMB
2022.07.11. 11:59
A 35 éves szerb klasszis továbbra sem hajlandó beoltatni magát a koronavírus ellen, ezért az év elején nem indulhatott az Australian Openen, és márciusban Észak-Amerikában sem léphetett pályára.

Nem számol részvételével a US Openen a volt világelső Novak Djokovics, aki vasárnap megnyerte a wimbledoni teniszbajnokságot, és 21. Grand Slam-trófeájával immár egyedül áll az örökrangsor második helyén Rafael Nadal (22) mögött és Roger Federer (20) előtt.

Az ausztráliai és az amerikai kényszerszünetet követően tavasszal Európában már szabadon versenyezhetett, a Roland Garroson a negyeddöntőben szenvedett vereséget a későbbi győztes Nadaltól, majd Wimbledonban megvédte címét.

Hogyan tovább, Novak?

A folytatásban az ATP mezőnye ismét Észak-Amerikába költözik a felvezető tornákra és az augusztus végén kezdődő amerikai nyílt bajnokságra, de Djokovics nem bízik az ottani szereplésben.

„Meglátjuk, történik-e valami változás az amerikai előírásokban. Biztosan nem fognak kivételezni velem, úgyhogy csak abban bízom, hogy addig megszüntetik az oltási kötelezettséget a beutazók számára” – fejtette ki a belgrádi játékos, megerősítve azt, hogy a jövőben sem kívánja felvenni a vakcinát. Edzője, a 2001-es wimbledoni győztes Goran Ivanisevics a várható szünetre utalva csak annyit mondott: „Hosszú, forró nyárnak nézek elébe.”

Djokovics számára az is aggasztó lehet, hogy a mostani állás szerint jövőre sem utazhat be Ausztráliába, így ott sem tudja majd Nadalt utolérni a GS-versenyfutásban. Így legközelebb csak a 2023-as Roland Garroson indulhat, ott pedig mindössze kétszer sikerült diadalmaskodnia korábban.

(Borítókép: Novak Djokovics 2022. július 10-én. Fotó: Matthew Childs / Reuters)