Emberheggyé gyúrta magát a nehézsúlyú bokszvilágbajnok

GettyImages-1405853159
2022.08.12. 06:51
Augusztus 20. nemcsak Szent István királyunk ünnepe, hanem a profibokszé is; ezen a napon csap össze másodszor Olekszandr Uszik, a WBA, IBF, WBO és az IBO nehézsúlyú ökölvívó világbajnoka a korábbi címvédővel, de most már csak kihívó Anthony Joshuával. A 35 éves ukrán tavaly szeptemberben hódította el ezeket a címeket a 32 éves brit bunyóstól a Tottenham Hotspur stadionjában, a mostani visszavágó a szaúd-arábiai Dzsiddában lesz. Uszik legaláb 6-8, de az is lehet, hogy 10 kiló izmot szedett magára, most úgy néz ki, mint egy terminátor.

Csoda, hogy Olekszandr Usziknak volt egyáltalán kedve és motivációja felkészülni az ellen a brit Anthony Joshua ellen, akivel egyszerre lett olimpiai bajnok 2012-ben, Londonban; az ukrán a nehéz-, a brit a szupernehézsúlyban. Hiszen február 24. óta tart az orosz invázió szülőhazája ellen, és Uszik vérmes patrióta, olyannyira, hogy már március elején belépett az ukrán hadseregbe. (Hogy mindez csupán marketingfogás volt, vagy ténylegesen harcolt a fronton, azt nem tudjuk, bár valószínű, hogy nem, hiszen akkor aligha tudott volna gyakorolni a Joshua elleni címmérkőzésére. Mindenesetre különleges engedélyt kapott az ukrán sportminisztertől, hogy a hadsereget elhagyva eddzen a világbajnoki címmeccsre.)

Így hát edzett, és nem is akárhogyan, mert valóságos terminátorrá gyúrta ki magát a fényképek és a videók tanúsága szerint:

Nem lennénk a bokszzsák helyében…

Uszik tavaly szeptemberben, amikor pontozással legyőzte Joshuát, még csak 99 kilót nyomott. Most a hírek szerint legalább 106-108 kiló, a 191 centis testmagasságához. Amúgy Joshua 198 centis, és 109 kiló a versenysúlya, azaz Uszik gyakorlatilag felnőtt mellé, legalábbis súlyban, és az egykori cirkálósúlyú bunyós most már igazi nehézsúlyú. Vagyis ugyanazt az utat járja be, mint 25-30 éve Evander Holyfield.

Érdemes összehasonlítani Uszik mostani fizikumát a 10 évvel ezelőttivel, amikor a londoni olimpián nehézsúlyban aranyérmet szerzett az olasz Clemente Russo legyőzésével. Akkor még a súlycsoport felső határát, a 91 kilót sem érte el.

Egyébként hajszálpontosan tíz éve volt, 2012. augusztus 11-én, hogy Uszikot Londonban olimpiai bajnokká koronázták.

Az augusztus huszadikai, dzsiddai vb-címmérkőzés díjalapja 130 millió font, ebből fele-fele arányban részesülnek a gladiátorok, tehát mindkettejüknek 65 millió font (durván 30 milliárd forint) jár majd.

Uszik ennek a hatalmas összegnek a nagy részét alapítványán keresztül hazája honvédelmére, illetve a károkat szenvedő lakosság megsegítésére fordítja. 

A szakemberek véleménye egyébként megoszlik arról, hogy jót tett-e Usziknak a jókora izomtömeg felszedése. A szurkolók döntő többsége úgy véli, ezáltal az ütőereje is megnőtt, és a múlt szeptemberi pontozásos győzelem helyett jövő szombaton legkésőbb a hatodik menetben kiüti Joshuát.

Azok, akik jobban értenek a bunyóhoz, azonban úgy vélekednek, a nagyobb izomzat elveszi Uszik komparatív előnyét, a fürgeséget és a gyorsaságot, amivel szinte bohócot csinált legutóbb a nehézkes riválisából.

(Borítókép: Anthony Joshua és Olekszandr Uszik 2022. június 29-én Londonban. Fotó: Alex Pantling/Getty Images)