Ezüstérmet nyert a magyar váltó a nyílt vízi úszók csapatversenyében

DEBRE20220821073
2022.08.21. 18:19
A magyar váltó ezüstérmet nyert a nyílt vízi úszók csapatversenyében a római Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.

A Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összeállítású négyest csak a házigazda olaszok előzték meg.

Ez volt a szakág egyetlen magyar érme a kontinensviadalon.

A 25 kilométeren történt, szombati kaotikus eseményeket követően vasárnap délelőtt az olimpiai szám jelentős hullámzásban, de lement, délutánra viszont újra feltámadt a szél. A csapatok a 10 kilométeres versenyt követően nem is mentek vissza a szállásukra, mindenki a sátrak alatt pihent, és próbálta feltölteni az energiaraktárait – a magyar válogatott például vagy egytucatnyi pizzát rendelt.

A szervezők csak 15 órakor ültek össze megvitatni, hogy meg lehet-e tartani az egy órával későbbre kiírt csapatversenyt, a csapatok ekkor még bőven relaxáltak. A döntés negyedórával később született meg, az úszók pedig villámgyorsan magukra húzták a versenydresszt, és bemelegítettek.

A váltóversenyben mindössze öt nemzet indult, ugyanakkor a világbajnokság első négy helyezettje, a Lupa-tavon győztes németek – igaz, az olimpiai bajnok Florian Wellbrock nélkül –, a hazai közönség előtt második magyarok, a bronzérmes olaszok és a negyedik franciák ott voltak, a mezőny a spanyolokkal egészült ki.

A hullámok hasonló erősségűek voltak, mint egy nappal korábban, a rajt pedig nagyjából 20 percet csúszott, mert a célhoz kijelölt versenybírókat csak komoly nehézségek árán tudták a helyükre szállítani.

A magyarok közül elsőként Rohács ugrott vízbe, és utolsóként, elég nagy hátrányban tudott csak váltani Olasszal, aki egy kötélben kapaszkodva várta a pacsit. A szegediek versenyzője bő tíz másodperces hátrányt dolgozott le, de így is utolsóként váltott Betlehemmel. A 10 kilométeres viadal első nyolc kilométerén hatalmas iramot diktáló 18 éves versenyző ezúttal is remekül úszott, az olaszok olimpiai és világbajnok sztárjával, Gregorio Paltrinierivel együtt elléptek a többiektől.

A döntés így a 10 kilométeren győztes Domencio Acerenzára és Rasovszkyra maradt: az olimpiai ezüstérmes magyar egy darabig az olasz lábvizén tempózott, majd nagyjából 600 méterrel a cél előtt az élre állt. Acerenza azonban nem szakadt le, sőt az utolsó 200 méterre még egy fokozattal feljebb tudott kapcsolni, s végül magabiztosan diadalmaskodott.

Eredmények, nyílt vízi úszás, csapatverseny (4×1250 m), Európa-bajnok:

  1. Olaszország (Rachele Bruni, Ginevra Taddeucci, Gregorio Paltrinieri, Domenico Acerenza) 59:43.1 perc
  2. MAGYARORSZÁG (ROHÁCS RÉKA, OLASZ ANNA, BETLEHEM DÁVID, RASOVSZKY KRISTÓF) 59:53.9
  3. Franciaország (Madelon Catteau, Aurelie Muller, Axel Reymond, Logan Fontaine) 1:00:08.3 óra

MTI  • Tippek
  • Babaváró hitel