Milliárdokért kelt el az egyik legértékesebb sportrelikvia

GettyImages-91118426
2022.09.16. 13:29
Rekordáron kelt el minden idők egyik legjobb kosárlabdázójának, Michael Jordannek a chicagói meze.

A korábbi klasszis az 1998-as NBA-döntő nyitómeccsén, a Utah Jazz ellen viselt 23-as, vörös színű mezéért 10,1 millió dollárt (4 milliárd forintot) fizetett új tulajdonosa a Sotheby’s aukciósház árverésén. Ezzel ez lett minden idők legdrágább, mérkőzésen viselt sportrelikviája.

Az eddigi csúcs 9,3 millió dollár volt, ezt májusban fizették ki az argentinok futballsztárjának, Diego Maradonának az 1986-os világbajnokságon hordott ruhadarabjáért.

Jordan a Chicago Bullsszal hatszor lett NBA-bajnok, utoljára 1998-ban. A 24 évvel ezelőtti döntőben a Bulls 4–2-es összesítéssel verte meg a Utah Jazzt – adta hírül az MTI.

„Az árverés bejelentése óta eltelt hetekben nemcsak a sportrajongók, hanem a gyűjtők részéről is érezhető volt az izgalom, akik alig várták, hogy a történelem egy ritka darabját megkaparinthassák. A rekord azt bizonyítja, hogy Jordan neve és páratlan öröksége ugyanolyan aktuális, mint közel 25 évvel ezelőtt volt” – nyilatkozta a Sotheby’s képviselője, Brahm Wachter.

A korábbi rekordot (3,7 millió dollár) Kobe Bryant meze tartotta (ami az NBA-ereklyéket illeti), amelyet újoncévében viselt a Los Angeles Lakers legendája.

(Borítókép: Michael Jordan. Fotó:   NBA Photos / NBAE / Getty Images)