A Nemzeti Doppingellenes Ügynökség továbbra is tiltja a kannabisz használatát

GettyImages-116486193
2022.09.23. 10:37
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) 2024-től felveszi a tramadol nevű fájdalomcsillapítót a sportolók számára tiltott szerek listájára, a kannabiszra vonatkozó tilalmat pedig fenntartja.

A WADA végrehajtó bizottságának Sydney-ben rendezett pénteki ülése után elhangzott, hogy a tramadol függőséget okoz és alkalmas a fizikai teljesítmény fokozására. Betiltására azért csak két év múlva kerül sor, hogy addig a sportolók és az egészségügyi stábok tagjai megfelelő tájékoztatást kaphassanak a szankciókról.

A kannabisz tilalma tavaly óta szolgáltat ismét témát, mivel Sha’Carri Richardson, a női 100 méteres síkfutás új amerikai sztárja egyéniben és váltóban sem indulhatott a tokiói olimpián, mert július elején egy doppingellenőrzés során kannabisz nyomaira bukkantak a mintájában, ezért egy hónapra eltiltották. Az ügy kirobbanásakor az Index dr. Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport vezetőjét is megkérdezte a helyzetről, cikkünket ide kattintva olvashatja. 

A WADA korábban két évről egy–három hónapra csökkentette az eltiltást a rekreációs drogokat használó sportolók számára, ha versenyen kívül szolgáltatnak pozitív mintát. Az ügynökség felülvizsgálta a kannabisztilalmat, de pénteken úgy döntött, hogy fenntartja azt, mert a szer használata sérti a sport szellemiségét.

A WADA hozzátette, folytatja a kutatást a szer potenciális teljesítményfokozó hatásai és a sportolók egészségére gyakorolt hatásai kapcsán.

MTI

(Borítókép: Marihuánaültetvény Peter Tosh zenész egykori házának udvarán, Jamaicában. Fotó: Kevin Cummins / Getty Images)   • Hírek
  • Csok