Zseni vagy szélhámos? Megverte a világelsőt, most csalással vádolják

52334463608 13933ccbae o
2022.10.01. 08:17
Az egész úgy kezdődött, hogy a 19 éves Hans Niemann legyőzte (egyébként feketével) a 31 éves sakknagymester Magnus Carlsent, aki akkor éppen 53 játszma óta volt veretlen. Ez eddig csak meglepő és érdekes, ám a norvég világelső Carlsen azóta csalást kiált, még az ominózus versenyt is otthagyta.

A nemzetközi sakkvilág szeptember 4-e óta két részre szakadt; az egyik fele szerint veszíteni bizony még a legnagyobbnak is tudnia kell, a többiek viszont úgy vélik, egy Carlsen-kaliberű játékos csak akkor hozakodna elő egy ennyire súlyos váddal, ha valóban nyomós oka van rá. A két érintett nem sokat segít a tisztánlátásban; Magnus Carlsen nem prezentált bizonyítékokat, Hans Niemann pedig mindent tagad.

Az elmúlt hetekben nagymesterek, szakértők és hobbisták sora vetette rá magát a sztorira, hogy igazságot tegyen – némelyek matematikai analízissel, mások alpári személyeskedéssel. A legkevésbé ízléses vád a feltételezett csalás technikai kivitelezésével kapcsolatos.

Furcsaságok Hans Niemann körül

A kócos amerikai kamasz üstökösszerű előretörése annyiban kétségtelenül szokatlan, hogy alig több mint másfél év alatt a világ uszkve nyolcszázadik legjobbjából rögtön a top 50-be katapultálta magát. Tette ezt olyan játszmákkal, amelyekben választott lépéseinek erőssége – a bevett számítógépes sakkprogramok elemzései szerint – bőven lepipálta a világtörténelem leghíresebb nagymestereit is. (Ha hinni lehet a szakirodalomnak, a lehetséges és szabályos lépések száma tíz a negyvenediken.)

Tovább táplálja a gyanakvást, hogy Niemannt korábban már csaláson kapták online sakkversenyeken, 12 és 16 évesen is. Mindkét esetben elismerte bűnét, ám táblás játszmákban sosem csalt még, ezt állítja. Féltréfásan még azt is hozzátette:

akár pucéran is hajlandó volna világversenyen indulni.

(Mint emlékezetes, a bolgár Borislav Ivanovot 2013-ban azért fosztották meg minden címétől, mert határozott szervezői kérésre sem volt hajlandó levenni a cipőjét.) Az speciel biztosnak tűnik, hogy aki egyszer már lebukott, az onnantól kezdve mindenkinek gyanúsabb lesz, még akkor is, ha időközben becsületes útra tért már.

A mostani, elhíresült játszmával kapcsolatban sokan azt is különösnek tartják egyébként, hogy Niemann mintha nem is koncentrált volna igazán a sorsfordító lépéseknél (helyette viszont furcsa gesztusai voltak), utólagos játszmaelemzései pedig igencsak semmitmondóra vagy nívótlanra sikeredtek. A botrányba fulladt összecsapást bárki megnézheti mozgóképen:

Célkeresztben Magnus Carlsen

Mindeközben a norvég világelső sem úszta meg a heves kritikákat. Legtöbben azt sérelmezik, hogy konkrét bizonyíték nélkül vitte a nyilvánosság rögtönítélő bírósága elé a vádjait – megtörve egy 19 éves játékos karrierjét, ráadásul a sakk általános presztízsét is komolyan kockáztatva. Ha tényleg csalónak hiszi, nem kellett volna kiállnia vele, késő bánat. Ez egyrészt jogosnak hangzik, másrészt Carlsen eddig kifejezetten elismerően és támogatólag beszélt az ifjú tehetségekről (Mishra, Gukesh, Firouzja, Erigaisi), a pitiáner húzások tehát nem jellemzik.

Időközben a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) csalásfigyelő rendszerének atyja, Ken Regan matematikaprofesszor is megszólalt; szakvéleménye szerint nem talált semmi gyanúsat a konkrét játszmában, és úgy általában Hans Niemann elmúlt két évében sem. Erre jött Fabiano Caruana nagymester, aki szerint viszont az efféle szakvéleményeket nem kell túlságosan komolyan venni, mert szerinte tisztáztak már olyat korábban statisztikai módszerekkel, akiről ő tudván tudja, hogy igenis csalt.

Mások is rámutattak egyébként, hogy nem is oly nehéz hihetően csalni:

csak akkor kell suttyomban gépi segítséget kérni, amikor stratégiailag kiemelt pontokhoz érkezik az ember. Így hibák is lesznek, ami emberi, de mellé motorikus győzelmek is.

A sakklegenda Garri Kaszparov szerint viszont egyértelműen hiba volt, hogy Magnus Carlsen kivonult a versenyről, ilyet nem lehet csinálni.

A Carlsent érő bírálatok alighanem legváratlanabbja szerint egész egyszerűen nem fair, hogy pont Niemannt pécézte ki, hiszen számtalan játékost eltiltottak már csalás miatt (a kibertérben konkrétan ezreket), ez egyfajta népszokás lett újabban.

A sportág jövője foroghat kockán

Mindent egybevéve Carlsen pontosan azért dönthetett a teátrális kivonulás mellett, hogy megkerülhetetlenné váljon végre a csalások kérdésköre. Számítása bejött, ma a fél világ erről beszél. Különösebben nem is volna meglepő, ha ötszörös sakkvilágbajnokként mindenki előtt járna pár lépéssel.

Az ügy legfrissebb fejleménye, hogy pénteken a FIDE közleményben tudatta: megkezdi a Carlsen–Niemann-affér kivizsgálását, amihez akár további külső szakértőket is bevonhat, ha szükséges. Nem tudni, hogy meddig tart majd, ígéretük szerint napokon belül feláll a szakértői stáb.

Mindenesetre pillanatnyi hangulatjelentéssel is felér Maurice Ashley (az első fekete nagymester) megjegyzése a napokból:

Örülök, hogy már visszavonultam.

(Borítókép: Hans Niemann. Fotó: Grand Chess Tour)