A spanyol sajtó kiszivárogtatta, ki kapja az Aranylabdát

GettyImages-1244020862
2022.10.17. 07:12
A mindig jól értesült Marca szivárogtatta ki a hírt: Karim Benzema, a Real Madrid francia csatára veszi át hétfőn Párizsban a France Football trófeáját, az Aranylabdát. A madridi sportlap a La Liga totális diadalát vizionálja: Thibaut Courtois, a Real Madrid belga kapusa kapja a Jasin-trófeát, az idény legjobb kapusának járó serleget, a legjobb fiatal játékos pedig Gavi, a Barcelona tehetsége, övé lesz a Kopa-kupa.

Sűrű napok ezek Karim Benzemának, a Real Madrid francia centerének. A 34 éves csatár vasárnap góllal járult hozzá az el Clásico 3–1-es megnyeréséhez a Barcelona ellen, hétfőn Párizsban pedig átveszi a 2021–2022-es idény legjobb labdarúgójának járó Aranylabdát – legalábbis ezt írja a madridi napilap, a Marca. És hogy teljes legyen a La Liga dominanciája, arról Thibaout Courtois és Gavi – polgári nevén Pablo Martín Páez Gavira – gondoskodik. Előbbi a szezon legjobb kapusának járó Jasin-trófeát kapja, utóbbi a legjobb fiatal játékosnak adományozott Kopa-kupát. A ceremóniára hétfő este nyolckor kerül sor Párizsban.

A 97-szeres francia válogatott Benzema a 2021–2022-es idényben tarolt. A Real Madriddal elhódította a klub 14. Bajnokok Ligája-serlegét, ő lett a BL gólkirálya 15 góllal, klubcsapatával spanyol bajnok lett, övé volt a gólkirálynak járó Pichichi-trófea (27 gól), továbbá a spanyol Szuperkupa elnyerésének is részese volt két góljával. Összesen 44 gól és 15 gólpassz fűződött a nevéhez a szezonban. 

Tudni kell, hogy a France Football már nem a naptári évben, hanem a bajnoki idényben mutatott forma alapján osztja ki a serlegeket. 

Benzema győzelme egyben azt is jelenti, hogy végleg befejeződött a Lionel Messi (7 győzelem) és Cristiano Ronaldo (5) nevével fémjelzett korszak; ők ketten 12 alkalommal nyerték el az Aranylabdát 2008 óta; az említett időszakban csupán a horvát Luka Modric tudott beférkőzni a két gigász közé, ő 2018-ban diadalmaskodott, de aztán 2019-ben és 2021-ben ismét Messi bizonyult a legjobbnak, legalábbis az ítészek véleménye szerint.

2020-ban a pandémia miatt nem osztották ki a díjat.

Benzema már tavaly is csak hajszállal maradt le a dobogóról: Messi, Robert Lewandowski és Jorginho mögött negyedik volt. 

(Borítókép: Karim Benzema a Barcelona elleni mérkőzésen. Fotó: Anadolu Agency/Getty Images Hungary)