Meghalt Mészöly Kálmán, a Szőke Szikla, minden idők legjobb magyar hátvédje

D  YT20141209011
2022.11.21. 22:44 Módosítva: 2022.11.22. 03:14
November 21-én, életének 82. évében meghalt Mészöly Kálmán, a Vasas 61-szeres válogatott legendás középhátvédje, világ- és Európa-válogatott labdarúgó – tájékoztatta a szomorú hírről a Sportalt a legendás labdarúgó fia. Mészöly szövetségi kapitányként három időszakban irányította a magyar válogatottat, az 1982-es spanyolországi világbajnokságra ő juttatta ki legjobbjainkat.

Életének 82. évében elhunyt Mészöly Kálmán, minden idők legjobb magyar középhátvédje, 61-szeres válogatott labdarúgó, a Vasas legendája. A „Szőke Szikla” három részletben volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya (1980–1983, 19901991 és 19941995 között), nála többször csak egyvalakit, Minder Frigyest kértek fel a nemzeti együttes szakvezetőjének, négyszer, még a századelőn. Mészöly ugyanúgy 61 alkalommal ült a válogatott kispadján, mint ahányszor magára öltötte a címeres mezt. Volt a török válogatott szövetségi kapitánya is, 1985-ben, ekkor, egy Budapest–Isztambul-repülőjáraton ismerkedett meg második feleségével, Bardi Gyöngyivel, a 329-szeres válogatott röplabdázóval – igaz, csak 14 évvel később került sor a leánykérésre és a házasságra.

Mészöly a III. kerületi TVE-ben ismerkedett meg a labdarúgással, onnan, Óbudáról igazolt 18 éves korában a Vasashoz, ahonnan nem is távozott el visszavonulásáig, 1972-ig. Már 20 évesen ifjúsági Európa-bajnok volt, amikor Baróti Lajos betette a válogatottba, ahol egy évtizedre meg is ragadt. Az angyalföldiekkel négy bajnoki címet ünnepelt, háromszor nyert a piros-kékekkel Közép-európai Kupát, és az 1961–1962-es idényben az Év játékosának választották. Olyan korban, amikor olyan világklasszisok kergették a labdát az NB I-ben, mint Albert Flórián, Göröcs János, Bene Ferenc, Farkas János vagy Tichy Lajos.

279 bajnoki mérkőzésen védő létére 32 gólt szerzett, játszott az 1962-es chilei és az 1966-os angliai világbajnokságon. Ikonikus meccse a brazilok elleni 3:1-volt Liverpoolban, a Goodison Parkban, tizenegyesből ő rúgta a harmadik gólunkat, majd sérült vállal, felkötött karral, hősként fejezte be a mérkőzést.

Kétszer szerepelt az Európa- és a világválogatottban.

Edzőként a Vasast bajnoki bronzéremre vezette, szövetségi kapitányi pályafutását már említettük, a török Fenerbahce csapatát is irányította. A válogatottat kijuttatta az 1982-es spanyolországi világbajnokságra, hajszálon múlt, hogy nem jutottunk tovább a csoportból.

Mészöly életére és labdarúgó-, majd edzői pályafutására egyetlen szó nyomta rá a bélyegét: a szenvedély. Mindent szenvedélyesen csinált, és ebből problémái is adódtak. Például 1982-ben, amikor László György sokat emlegetett dokumentumfilmet forgatott róla, amely a spanyolországi vb-re kijutásunk történetét örökítette meg, Mészöly, a szövetségi kapitány kispadról eleresztett tirádáitól kísérve. Utóbb sokszor a fejéhez vágták szabadszájúságát, de hát az az edző vesse rá az első követ, akinek a meccs hevében kiejtett mondatait beneveznék a Szép magyar beszéd versenyre.

Mészöly klasszisát senki sem vitatta, a FourFourTwo futballmagazin 2010-es szavazásán minden idők 22. legjobb magyar labdarúgójának bizonyult, olyan óriások szorultak mögé, mint legjobb barátja, Farkas János, Tichy Lajos, Fazekas László, Varga Zoltán, vagy éppen Schaffer Alfréd. Középhátvédet, sőt, hátvédet azonban nála jobbat nem hordott a hátán a magyar föld.

Alighanem 1967-ben volt formája csúcsán, a chilei Hexagonal-tornán akkor végeztek az első helyen az angyalföldiek, pedig Pelé is az ellenfelek között volt, a Santosszal 2:2-t játszott a Vasas. Mészölyt szerződtette volna a Real Madrid, az Internazionale, sőt még a Santos is, de erre csak akkor lett volna lehetőség, ha disszidál a Szőke Szikla.

Az 1969-es marseille-i, csehszlovákok elleni vb-pótselejtező volt a búcsúja a címeres meztől, a 4:1-es vereség után hagyta el a száját az ikonikus mondat: „A mi időnk lejárt.”

Pedig még csak 28 éves volt. Marseille után még ötször szerepelt a válogatottban, utolsó, hatvanegyedik mérkőzése 1971. április 4-én a bécsi Práter Stadionban egy 2–0-s vereség volt Ausztriától.

2011-ben megkapta a magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, ugyanebben az évben Pro Urbe díjjal tüntették ki. 2018-ban Budapest díszpolgára lett, és megkapta az MLSZ Életműdíját.

Mészöly az utóbbi években betegeskedett, egyre többször került kórházba, szomorú volt látni, ahogy az élet lassan eltávozik a futballpályán rettenthetetlen, megtörhetetlen Szőke Sziklából.

November 2-án kritikus állapotban vitték a János Kórházba, ahol később a koronavírust is elkapta. Állapotáról később biztató hírek érkeztek, erőre kapott, de szervezete november 21-én feladta a harcot.

(Borítókép: Mészöly Kálmán 61-szeres válogatott labdarúgó, korábbi szövetségi kapitány a pályafutását bemutató A Szőke Szikla életregénye című könyvének bemutatóján Budapesten 2014. december 9-én. Fotó: Illyés Tibor/MTI)