Milákra keményen rászálltak a doppingellenőrök

image 6483441 (20)
2022.06.22. 13:11
Milák Kristóftól már négyszer vettek doppingmintát a vizes világbajnokságon. WADA-előírásokat követve magyar doppingellenőrök tesztelik a budapesti vizes vb résztvevőit.

Menetrend szerint zajlik a budapesti vizes világbajnokságon részt vevő sportolók doppingellenőrzése, pontosabban folytatódik, mert az előzetes szűrés már hetekkel ezelőtt elkezdődött. Eddig összesen 900-nál is több mintát vettek le, a tesztelés július 3-ig, a vb utolsó versenynapjáig szünet nélkül folytatódik. Addigra a levett minták száma a kétezret is jóval meghaladhatja – értesült az SzPress Hírszolgálat.

Ezen a világbajnokságon már nem a FINA határozza meg a vizsgálatok számát, helyét és azok menetét, hanem a NOB fennhatósága alatt működő Nemzetközi Tesztelő Ügynökség, az ITA, amelyet az angol Jack Pinnick-Gray képvisel a magyarországi világversenyen. Nagy megtiszteltetés számukra, ugyanakkor az elismerés mellett a bizalom jele is, hogy valamennyi teszt elvégzését a Magyar Antidopping Csoport kötelékébe tartozó tapasztalt magyar ellenőrökre bízták, más szóval a jól felkészült munkatársaimra” – újságolta Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője, a doppingellenes küzdelem nemzetközileg elismert szakembere.

Az ellenőrök többnyire a reggeli és az esti órákban teljesítik a feladatukat, hol a versenyszínhelyeken, hol a hivatalos szálláshelyeken tűnnek fel, határozottak, de távolról sem erőszakosak, a sportolók pedig szinte kivétel nélkül együttműködést tanúsítanak. Úgy is lehet fogalmazni, hogy a mintavevők és a mintaadók között az évek során jó együttműködés alakult ki.

A MACS első embere arról is beszámolt, hogy a WADA előírásai szerint levett és tárolt mintákat reggelenként a Budapesttől 250 kilométerre fekvő ausztriai Seibersdorfba szállítják, Európa egyik legjobban felszerelt és minden szempontból biztonságos doppinglaborjába, amely már számos, Magyarországon megrendezett világversenyt szolgált ki.

A minták ellenőrzése a WADA-akkreditációval rendelkező osztrák laboratóriumban folyamatosan zajlik, ugyanakkor az eredményeket csak a világbajnokság után fogják nyilvánosságra hozni, így a világbajnoki címét újabb világcsúcsjavítással megvédő Milák Kristófét is, akit az elmúlt hetekben négyszer is felkerestek az ellenőrök, legutóbb pályafutása nagy napjának estéjén. A magyar sport büszkeségéről elmondhatom, hogy szabálykövető és fegyelmezett ember, aki a doppingszabályok betartásával is példaképnek számít az úszók körében.

Arra a kérdésre, hogy az úszás az úgynevezett doppingérzékeny sportágak közé sorolható-e, Tiszeker Ágnes rövid és diplomatikus választ adott.

Igazságos és elfogadható választ más idei vizessportversenyek mellett főképpen a budapesti világbajnokság, a FINA idei csúcseseménye adhat, amely sztárversenyzők mellett kevésbé ismert és sikeres sportolókat, közel 190 nemzet képviselőit vonultatja fel. Az mindenesetre jó jel, hogy eddigi tapasztalataink szerint a holléti nyilatkozatok kitöltésének elmulasztása vagy pontatlan adatok feltöltése miatt eddig egyetlen sportoló sem kapott úgymond sárga lapos figyelmeztetést, de ahogy mondani szokás, nyugtával dicsérjük a napot” – hangsúlyozta az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó magyar szakember.

(Borítókép: Milák Kristóf. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)  • Tippek
  • Biztosítás