Közelharc a vízimentővel – az ájult műúszót kimentő spanyol edzőnő drámai beszámolója

32CZ7WL-highres
2022.06.23. 17:01 Módosítva: 2022.06.23. 17:43
Mivel a szerda esti, könnyen tragikussá válható baleset hőse egy spanyol edzőnő volt – bizonyos Andrea Fuentes, aki kimentette a margitszigeti medence fenekéről az ájult amerikai versenyzőt, Anita Álvarezt –, a spanyol média interjút közölt az életmentővel. Az alábbiakban az As című napilap beszámolója következik.

Andrea Fuentes, az amerikai műúszócsapat spanyol edzőnője, aki kimentette a vízből az ájultan a medence fenekére süllyedő Anita Álvarezt, telefonon részletesen elmesélte a történteket az As spanyol sportnapilapnak. Az előzményekről annyit, hogy szerda este drámai percek szakították félbe a műúszók egyéni szabadprogramjának döntőjét a Margitszigeten. Az amerikaiak szinkronúszónője, Anita Álvarez gyakorlata után lett rosszul, és elájult a vízben. Segítségére edzője, Andrea Fuentes sietett, aki utánaugrott, majd a süllyedő lányt egy vízimentővel együtt a felszínre húzta. Álvarez a parton orvosi ellátásban részesült, az alapos kivizsgálást követően pedig saját lábán hagyta el a Széchy Tamás Uszodát.

A legfontosabbal kezdem: Anita már jól van, olyannyira, hogy versenyezni akar a szombati döntőben. Szerda este meglátogattam a szobájában, az amerikai csapat szálláshelyén, a Hotel Aquincumban, teljesen rendben volt – kezdte beszámolóját az életmentő hős.

Fuentes, akinek négy érme van olimpiákról, felidézte, hogy hasonló esetek előfordulnak az olyan sportágakban, amelyekben sokáig vissza kell tartani a levegőt. Ő maga is szemtanúja volt egy olyan balesetnek, amely a pekingi olimpián történt a japán műúszócsapattal, ahol szintén ki kellett menteni a vízből az ájult versenyzőt. Csakhogy az nem a versenyen, hanem az edzésen esett meg. Éles versenyen nem emlékszik hasonlóra.

Anitával is előfordult már ilyesmi, még a barcelonai olimpiai selejtezőn, de akkor nem ájult el, csak lebegett a víz felszínén. A mostani jóval veszélyesebb volt – ismertette.

Aztán az edzőnő érzékletesen elmesélte, miként élte meg a történteket.

Amikor láttam, hogy Anita elkezd süllyedni, ránéztem a vízimentőkre, de láttam, hogy kővé dermedtek, nem csinálnak semmit. Arra gondoltam: »Mikor ugrotok már!?« Nekem működésbe lépett a feltételes reflexem, nem is gondolkoztam, csak belevetettem magam a vízbe. Azt hiszem, hogy ez volt életem legőrültebb és leggyorsabb merülése. Megragadtam Anitát, és elkezdtem felfelé tempózni vele, megmondom őszintén, baromi nehéz volt, nem ment könnyen.

Aztán érkezett egy vízimentő is, de az az igazság, nem sokat segített, sőt…

Én képzett vízimentő vagyok, pontosan tudom, hogy ilyenkor az oldalára kell fektetni az illetőt, hogy ne nyelje le a vizet, és ne menjen a tüdejébe, hanem ki tudjon folyni a száján, különben ugyanis megfullad – magyarázta. – De a srác mindenáron a hátára akarta fektetni, úgyhogy szabályos közelharcot kellett folytatnom vele. Teljesen abszurd jelenet bontakozott ki, ráadásul a fickó nem tudott angolul. Végül sikerült oldalára fektetnem Anitát.

Körülbelül két perc elteltével – már attól számítva, hogy ájultan elkezdett süllyedni – Anita magához tért, kiköhögte a vizet, szépen lélegezni kezdett. Kicsit zavaros volt, de ez természetes. A mentők alkalmazni akartak valami lélegeztetőt, de arra már nem volt szükség, a veszély elmúlt.

Eddig Fuentes beszámolója. Az esetről a rendezők is kiadtak egy közleményt, amely itt olvasható.

A margitszigeti műúszóversenyek szerdai egyéni szabadprogramjának döntőjében történtek kapcsán Merkely Béla Széchenyi-díjas magyar orvos, a FINA-világbajnokság egészségügyi szolgálatának vezetője az alábbi tényezőkre hívja fel a figyelmet:

  • amikor egy világbajnoki verseny elindul, rendkívül szigorú FINA-szabályok határozzák meg, hogy a vízimentők mikor avatkozhatnak közbe;
  • a szabályok alapján a FINA által delegált bírói kar tagjainak jelzésére ugorhatnak be a medencébe, megelőzendő, hogy bármi féleértés kapcsán esetleg félbeszakítsanak egy versenyprogramot;
  • a szerdai finálé során ilyen jelzés a bíróktól nem érkezett, az edző hiába jelez nekik, ők a szabályok értelmében még ekkor sem avatkozhatnak közbe;
  • miután az edző saját felelősségére beugrott a medencébe, a helyi vízimentők – érzékelve a veszélyhelyzetet – már nem vártak a bírói jelzésre, hanem maguk is az azonnali közbeavatkozás mellett döntöttek, így végül az amerikai versenyző az ő segítségükkel jutott ki a partra;
  • a helyi orvosi szolgálat azonnal megkezdte a sportoló szakszerű ellátását;
  • az amerikai műúszó egy percnél is kevesebb időt volt víz alatt, így egészségügyi károsodás nem érte;
  • miután a versenyzővel ez már korábban is megtörtént, az edzőjét nem érték váratlanul a történtek – a FINA ugyanakkor vizsgálatot indított, miként előzhetők meg a hasonló esetek.

Az Indexen kiemelt figyelemmel követjük a hazai vizes világbajnokságot, mellékletünkben minden fontos információt megtalál az eseményt illetően.

(Borítókép: A gyakorlata befejezése után elájuló amerikai Anita Alvarezt edzője, Andrea Fuentes hozza ki a medencéből a szinkronúszónőt a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 22-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport