Ítéletidő állította fejre a papírformát, a királynő a vert mezőnyben

GettyImages-1247764433
2023.03.05. 18:09
Hármas osztrák győzelem az alpesisí-világkupa kvitfjelli viadalán, a nők szuperóriás-műlesikló versenyszámában Norvégiában. Ilyesmire 14 éve nem volt példa. Mikaela Shiffrin, az amerikai síkirálynő hetedik lett, egyelőre nem sikerült beállítania Ingemar Stenmark világcsúcsát, a 86 vk-diadalt, lehorgonyzott 85-nél.

Kvitfjell fenn van Norvégia közepén, Lillehammertől mintegy ötven kilométerre északra, itt rendezték 1994-ben a téli olimpia alpesisí-versenyeit, és a hétvégén világkupafutamok voltak itt a hölgyeknek. Vasárnap a szuperóriás-műlesiklást bonyolították le, és bár a 85 vk-győzelemmel álló Mikaela Shiffrinnek nem a gyors számok az erősségei, azért nyert ő már mindegyik diszciplínában világkupafutamot. Hátha éppen Kvitfjellben állítja be a svéd Ingemar Stenmark 86 győzelemmel tartott világrekordját!

Csakhogy ez a vasárnap az osztrákok napja volt, igaz, ebbe az időjárás is belejátszott. 

Merthogy a mínusz 8 fokos fagyban kitört a hóvihar, alig láttak az orrukon túl a versenyzők, legalábbis azok, akik az elején indultak. Két ízben meg is kellett szakítani a futamot, annyira áttekinthetetlenné vált a terep. 

Mármost Shiffrin, a síkirálynő az elsők között, hetes rajtszámmal vágott neki a lejtőnek, amikor még javában szakadt a hó, és tombolt a szél, nem is produkált túl jó időt. A tizenhatodikként rajtoló olasz Sofia Goggia viszont kitett magáért, 29 századdal jobbat ment Shiffrinnél, sokáig vezetett is, szinte már győztesnek tűnt.

Csakhogy hirtelen elállt a szél és a hó, és a huszonötödik indulótól kezdve már ideális körülmények között siklottak a versenyzők. Először 26-os rajtszámmal az osztrák Franziska Gritsch szárnyalta túl Goggiát, majd 29-essel a másik osztrák, Stefanie Venier, végül 31-essel Nina Ortlieb Venier is 12 századdal gyorsabb volt, és megnyerte a szuperóriás-műlesiklás aranyérmét. Shiffrin hetedik lett, végül egy negyedik (SG), egy ötödik (lesiklás) és egy hetedik hellyel (SG) zárta a háromnapos kvitfjelli világkupa-hétvégét. Az összetettet már így is megnyerte, ami még hátravan, azon már csak a 86 győzelem elérése, esetleg meghaladása a tét. 

Ortlieb siklása

Erre legközelebb pénteken és szombaton lesz lehetősége a svédországi Aréban, ahol 2012 decemberében élete első vk-viadalát nyerte. Előbb az óriás-műlesiklásban, majd a műlesiklásban. Mindkét szakágban vezeti a világkupát, sőt már meg is nyerte, ahogy az összetettet is. 

Visszakanyarodva a vasárnapi kvitfjelli SG-hez: Ortlieb élete második vk-viadalát nyerte, pénteken ugyanezen a pályán a 29. helyen végzett, úgyhogy nem vitás, az időjárásnak köze volt mostani sikeréhez. És még valami: a Courchevel-Méribelben, a világbajnokságon leszerepelt, győzelem nélkül végző osztrákok bérelték ki a dobogó mindhárom fokát, amire 2009 óta egyszer sem volt példa. 

Kvitfjell, szuperóriás-műlesiklás:

1. Nina Ortlieb (osztrák) 1.29,25 perc

2. Stefanie Venier (osztrák) 1:29,37

3. Franziska Gritsch (osztrák) 1:29,63

(Borítókép: Nina Ortlieb 2023. március 5-én. Fotó: Jonas Ericsson / Agence Zoom / Getty Images)