A világbajnok skót triatlonos az Oscar-díj nagy esélyese

GettyImages-144828189
2023.03.12. 14:42
Lesley Paterson 42 éves korára – saját számításai szerint – már legalább 400 triatlonversenyen van túl, ötszörös világbajnok a terepszakágban, és vasárnap éjjel nagy valószínűséggel elnyeri az Oscar-díjat a Nyugaton a helyzet változatlan című film társ-forgatókönyvírójaként. Egy, a maga rendhagyó mivoltában inspiráló karrier hihetetlen története.

Tizennyolc évvel ezelőtt Lesley Paterson már részt vett egy Oscar-gálán. Pincérként. Vasárnap éjjel újból ott lesz a filmvilág legnagyobb presztízsű díjátadóján, csak most más minőségben. Meghívottként. És minden esélye megvan rá, hogy ő kapja a legjobb forgatókönyvért járó elismerést a kilenc Oscarra jelölt, Nyugaton a helyzet változatlan című német film szüzséjéért. 

A közben eltelt időt azzal töltötte a ma már 42 éves skót hölgy, hogy összegyűjtse a pénzt dédelgetett álma megvalósítására, Erich Maria Remarque világhírű regényének megfilmesítésére. A pénzgyűjtés kreatív módját választotta: profi triatlonosként keresett pénzdíjai jelentős részét, mintegy 200 000 dollárt a film előkészítésére fordított.

Lesley Paterson és írótársa, Ian Stokell 2006-ban gondolták úgy, hogy harmadszor is meg kellene filmesíteni Remarque ikonikus, háborúellenes regényét. Az első változat még 1930-ban készült el, egy évvel a könyv megjelenése után, és rögtön öt Oscart nyert, közte a legjobb forgatókönyvnek járó díjat. Másodszor 1979-ben tévéfilmet forgattak a könyvből. Mindkettő tisztességes munka volt. Amikor Patersonék 17 éve elkezdtek kutakodni, kiderült, senki nem akarja megfilmesíteni a könyvet, így viszonylag olcsón hozzájutottak a jogokhoz. Lesley megírta a forgatókönyvet, majd elkezdett házalni vele, de vagy meg sem hallgatták, vagy visszautasításra talált. Közben elküldte egy barátjának, aki nyakig benne volt a filmiparban. Az illető nem csomagolta selyempapírba a véleményét, és drasztikus őszinteséggel csak ennyit mondott: „Ez bizony egy rakás sz.r.”

Utólag hálásnak kell lennem az őszinte kritikáért, mert ez döbbentett rá, hogy hol vannak a hibák a forgatókönyvben. Iannel újraírtuk az egészet – idézte fel Lesley a történteket.

Paterson és Stokell ideje 2019-ben jött el. Akkor jutott el a forgatókönyv két német filmeshez, Malte Grunert producerhez és Edward Berger rendezőhöz. Bergerék, pontosabban a Netflix leforgatta a filmet – maga Berger egy kicsit még belejavított a szkriptbe –, és 2022-ben elsöprő sikert aratott az alkotás a streamingplatformon.

De nem csak ott. Február 19-én a 76. BAFTA-gálán, a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia legnagyobb seregszemléjén hét díjat nyert a mozi, és Patersonék adaptált forgatókönyve is győzött. Most pedig toronymagas esélyes Los Angelesben a 95. Oscar-gálán.

Tizennyolc éve már ott voltam az Oscar-ünnepségen, de még csak pincérként. Emlékszem, Judi Dench és Jennifer Lopez asztalánál szolgáltam fel... – emlékezett Lesley Paterson.

Szenvedélye a tereptriatlon

Aki szenvedélyes –  és profi –  triatlonos. Életében már legalább négyszáz versenyen van túl, benne megannyi Ironman-részvétellel, de az utóbbi években az XTERRA szakágra specializálta magát, ami egyfajta tereptriatlon; egy mérföld (1609 méter) úszásból, 24,9 mérföld (40 km) kerékpározásból és 6,2 mérföld (10 km) futásból áll. A táv mellett a terep jelenti az igazi kihívást: a kerékpáros szakaszt mountain bike-kal teljesítik úttalan utakon, a futás pedig kőkemény terepfutás, hatalmas szintkülönbségekkel. 

Lesley Paterson az XTERRA sztárja, a szakágban eddig háromszor (2011, 2012, 2018) nyert világbajnokságot, további két címét (2012, 2018) a tereptriatlonosok között szerezte. Pénzdíjai legnagyobb részét pedig a filmbe fektette, amelynek executive producere is. 

A 42 éves hölgy elképesztően kemény sportember; hét évvel ezelőtt egy Costa Rica-i versenyt törött vállal csinált végig. Elmondása szerint az edzések közben, mialatt fut vagy kerékpározik a terepen, gondolja ki a forgatókönyv fordulatait. 

Miután bemutatták a filmet, az első díjat szeptemberben, a zürichi filmfesztiválon kapta Paterson. Alighogy átvette a díjat, ledobta magáról az estélyit és a magas sarkú cipőt, kocsiba vágta magát, majd öt órát vezetett, hogy odaérjen az olaszországi Trentinóba, az XTERRA világbajnokság rajtjára. Odaért, és a negyedik helyen végzett ötórás autózás után. Erre mondják joggal, hogy nem semmi.

A BAFTA-gála hagyományosan az Oscar előszobája, akik ott sikert aratnak, azok Los Angelesben is számíthatnak az elismerésre.

Paterson élete nagy részében napi hat-hét órát edzett, és edz most is. Hajnali négykor kel, iszik egy kávét, és irány az edzőterem. Már évek óta Los Angelesben él a férjével, a közeli Santa Monica-hegység a kedvenc kerékpáros terepe. Az edzőteremben heti három alkalommal erőfejlesztő tréningeket végez, a többi az úszásé, a futásé és kerékpározásé. Elmondása szerint a legjobb gondolatok a hatórás kerékpártúrák közben jutnak az eszébe, a Santa Monica-hegységben. 

Lesley amúgy glutén- és laktózérzékeny, mielőtt elmegy egy étterembe üzleti tárgyalásra, mindig érdeklődik, hogy felszolgálnak-e a helyen laktóz- és gluténmentes ételeket. Ha nem, akkor dobozban viszi magával az ételt... Diétájának sarokkövei: vadlazac (nem tenyésztett), organikus édesburgonya, energiaszeletek, rizstorta. Gyengéje a fehér csokoládé. A BAFTA-gála után elment egy csokiszaküzletbe, és rendelt magának egy hatalmas bögre olvasztott fehér csokit. 

Nem árt, ha a Los Angeles-i csokiboltok is felkészülten várják az este egyik legnagyobb szenzációját !

(Borítókép: Lesley Paterson. Fotó: Kevin C. Cox / Getty Images)