Botrányos dolgot műveltek Michael Schumacherrel

GettyImages-1109617
2023.04.19. 08:02
A Die Aktuelle bulvármagazin azt a látszatot keltette, mintha exkluzív interjút készített volna a Formula–1 hétszeres világbajnokával, Michael Schumacherrel. Az ügy nagy port kavart Németországban.

„Világszenzáció” és „Az első interjú”: a német kiadvány ezekkel a címszavakkal adta el az „interjút”, amelyet a mesterséges intelligencia közbenjárásával készített.

Mint ismert, Michael Schumacher 2013 decemberében szenvedett súlyos síbalesetet. Azóta a nyilvánosság elől teljesen elzárva él, családja pedig semmilyen információt nem oszt meg az állapotáról. A sportlegenda közeli hozzátartozói többször kérték az újságírókat, hogy tartsák tiszteletben a hétszeres világbajnok magánéletét.

A kamuinterjúban az AI a következő mondatkat adta Michael Schumacher szájába:

  • „Az életem teljesen megváltozott.”
  • „A feleségem és a gyerekeim áldást jelentettek számomra, nélkülük nem tudtam volna túljutni ezen a nehéz időszakon.”
  • „Újra fel tudok állni egyedül.”
  • „A fiam nagyon ügyesen lépett a nyomdokaimba.”

Az etikátlan húzás után a Die Aktuelle elismerte, hogy a válaszokat nem Michael Schumacher, hanem a mesterséges intelligencia adta. „A beszélgetésre az interneten találtunk rá, egy olyan oldalon, amelynek köze van a mesterséges intelligenciához” – közölte a lap.

Nem világos, hogy ki adott engedélyt a cikk élesítésére, de nem elképzelhetetlen, hogy az ügy miatt Schumacher családja jogi lépéseket tesz majd az újság ellen.

(Borítókép: Clive Mason / Getty Images)