BL-döntős klasszisunk esküvővel hangol a versenyszezonra

2023.04.27. 13:58
Reményei szerint a Bajnokok Ligájában és az átalakult Prémium Strongman League-ben is eredményes év vár a mádi kolosszusra, Juhász Péterre. Az előző idényben BL-döntőig jutó erősember úgy érzi, sikeres felkészülés van a háta mögött, s bár az idény eleji formát még érzi magán, optimista a szezon első versenyét, a május 20-ára kiírt szerbiai BL-fordulót illetően. Addig pedig egy másik nagy nap is áll előtte.

„A forma kicsit még év eleji, de alapvetően pozitív vagyok ­– nyilatkozta a Prémium Média hírlevelének a háromszoros magyar bajnok erősember, aki tavaly a Bajnokok Ligájában a döntőig menetelt, az alanyai fináléban nyújtott teljesítményével pedig az előkelő hatodik helyet szerezte meg. – Próbálok ennyi év után már az előző szezon azonos időszakához mérni egy teljesítményt, és úgy érzem, magasabb szintről kezdem ezt az idényt, mint az előzőt. Ami viszont szintén jellemző rám az elmúlt években, hogy mindig kell egy-két verseny, mire felveszem a tempót, kijön a valódi formám. Általában edzésen egy vagy két számot tudok elgyakorolni, versenyen kapásból van öt, ezt a fajta terhelést nem lehet tökéletesen modellezni” – árult el egy kulisszatitkot a mádi sportember.

Juhász Péternek az előző két idényben az ezüstéremmel kellett megelégednie idehaza, mindkétszer Molnár Zsolt előzte meg az erősemberek élvonalbeli ligájában. Ez az a liga, amelyet idénre átszerveztek; többé nem a magyar NB I-nek felel meg a sportági piramis csúcsán, hanem nemzetközi sorozattá válva a régió legjobb versenyzői vesznek részt rajta. 

Nagyon örülök az átalakulásnak. Rég szorgalmaztuk már ezt, az sem véletlen, hogy anno közép-európai szövetségként alakult meg a versenyeket segítő CESA SE. Jó, hogy végre valóban közép-európaiak lesznek a versenyeink. Az elmúlt évek hazai mezőnye is nagyon erős eredményekre volt képes, de hiányzott egyfajta kiszámíthatatlanság. Mind jól ismerjük egymást, mind tudjuk, kinek mely számok fekszenek jobban. Sokszor voltam abban a cipőben, hogy egy verseny előtt már szinte biztosra meg tudtam mondani, melyik számot melyikünk fogja nyerni.

Juhász szerint az ismerős mezőny óhatatlanul taktikázáshoz vezetett a legjobbak között, ahelyett hogy mindenki mindent beleadott volna, ami csak „kifér a csövön”.

„A Bajnokok Ligájában megtapasztaltam: akkor van esélye bárkinek a győzelemre, ha egy pillanatig sem tartalékol, minden számban 110 százalékot igyekszik kihozni magából. Az előzetes információk alapján a PSL mezőnye is hasonló lesz, ezzel megfelelő felkészülést biztosítva a nemzetközi megmérettetésekhez. Ez a vérfrissítés szerintem segít majd mindenkinek, hogy kihozza magából a maximumnak is a maximumát” ­– véli a fejlődés útjáról.

A két verseny között a Tiszaújvárosi Hivatásos Tűzoltóságot erősítő kolosszus számára május 20-án indul a versenyszezon. A Bajnokok Ligája szerbiai állomásán az előző évadban kiemelkedően eredményes volt, második lett, ezzel pályafutása első dobogós eredményét érte el a sorozatban.

Optimista vagyok, mert egyfelől már most több fordulóra van meghívásom, mint tavaly volt, másfelől a Bajnokok Ligája küzdelmeinek jogtulajdonosa és a PSL szervezői folyamatosan egyeztetnek, így remélhetőleg kevesebb lesz az ütközés a két versenynaptárban, nem kerülök olyan helyzetbe, mint tavaly, hogy hol itt, hol ott versenyt kell kihagynom programütközés miatt.

„A cél, hogy idén ne kelljen számolgatni, szeretnék magabiztos teljesítménnyel bejutni az idény végi nagy döntőbe. Hogy ott mire lehetek jó, az a jövő zenéje. Mindenesetre az előző év bebizonyította, nem egy-egy kiugró eredményre kell koncentrálni, hanem minél több fordulóban stabil felsőházi eredményeket hozni. Ha versenyről versenyre a legjobb hat között tudok küzdeni, nem lesz gond. Ezt várom magamtól. A Prémium Strongman League-sorozatot pedig szeretném megnyerni! Ott az első forduló május 27-én lesz.”

A sportember az elkövetkező hetekben biztosan nem fog unatkozni, már csak amiatt sem, mert a következő napokban tartja az esküvőjét.

Már ősszel kitűztük a dátumot, tudatosan úgy megválasztva, hogy az idény kezdete elé essen a nagy nap. Nem épp hétköznapi felvezetés, tudom, de azért igyekszem majd megfelelően ünnepelni, ki is engedni, de azért csak annyira, hogy a versenyteljesítményemen ne hagyjon majd nyomot

– tekintett előre az ifjú vőlegény.

Felvidéki sikert hozott a PSL történetének első versenye

A Felvidékre került a Prémium Strongman League (PSL) kvalifikációs versenyének aranyérme, miután a rimaszombati erősember, Cimet Nagy István magabiztos előnnyel nyerni tudott Sárbogárdon. A dobogóra a brassói Alex Cristo és Brailából érkező Paun Gabriel állhatott még fel. Utóbbi nagy csatában, pontegyenlőséggel, de több részsikerrel előzte a komáromi Kontás Csabát, aki a hétvége legjobb U105-ös versenyzője lett.

A 158 kilogrammos, 183 centis, rimaszombati Cimet Nagy hányattatott időszakot tudhat maga mögött, hiszen 2021-ben elszakadt a keresztszalagja, a sérülés miatt pedig több mint egy évet kényszerült kihagyni. Ezek után az új idényt nem is kezdhette volna jobban, mint a PSL-szezonra szinte biztos tagságot ígérő arannyal.

Örülök nagyon, hogy itt lehettem. Kihoztam magamból a maximumot, nagy öröm, hogy nyerni tudtam egy ennyire jó mezőnyben, ilyen erős versenyzők között – kezdte értékelését Cimet Nagy. – Nem gondoltam előzetesen, hogy ennyire jól mehet majd a kihagyásom után. Persze szerettem volna az első háromba kerülni, de kíváncsi is voltam, hogy megy majd. Szerencsére jól alakult, kedveztek is a versenyszámok, a nyomószámok és a hordópakolás ugyanis rendre jól szokott menni.

„Mik a tervek? Szeretnék minél több verseny végén aranyérmet a nyakamba! Jelen állás szerint a Prémium Strongman League-en lesz a fókusz, de mellette több szlovákiai versenyen is tervezek indulni, de többségében a PSL fordulóival tervezek” – jelentette ki Cimet Nagy István a díjátadó után.

A többi között tehát őt is le kell majd győzze Juhász Péter, ha a PSL legjobbja szeretne lenni.